09:20 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  29811

  Biserica Ortodoxă Română a îndemnat la desfășurarea unor lucrări de pregătire a unui Sinod Panortodox, pentru rezolvarea problemelor care amenință unitatea lumii ortodoxe.

  BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. Biserica Ortodoxă Română propune desfășurarea unei conferințe pentru pregătirea unui Sinod Panortodox, a declarat la reuniunea întâistătătorilor și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Locale la Amman, Iordania, reprezentantul Bisericii Române, Arhiepiscopul de Târgoviște Nifon.

  „Noi presupunem că pentru viitorul Sinod al întâistătătorilor sau unei reuniuni viitoare panortodoxe este nevoie de desfășurarea unei conferințe pregătitoare, pentru a discuta la nivel agenda unei astfel de întrevederi, care ar duce la o adevărată comuniune în lumea ortodoxă”, a declarat ierarhul.

  Reuniunea întâistătătorilor și reprezentanților a șase Biserici locale a avut loc miercuri, în regim închis, iar unele teze ale discuțiilor au fost publicate joi pe siteul Patriarhiei de la Moscova.

  La întrevedere au participat Patriarhul Ierusalimului Teofil, Patriarhul Moscovei Kirill, Patriarhul Serbiei Irineu, împreună cu arhiereii acestei Biserici, Mitropolitului Ținuturilor Cehiei și a Slovaciei Rastislav, precum și reprezentanții Bisericii din România și Polonia.

  Reuniunea din Iordania a avut loc la inițiativa Patriarhului Ierusalimului Teofil, care a propus tuturor întâistătătorilor Bisericilor Locale să se adune pentru a rezolva problema scindărilor în interiorul lumii ortodoxe. Inițiativa a fost anunțată în timpul vizitei Patriarhului Teofil la Moscova în noiembrie 2019.

  Patriarhul Teofil a subliniat că întâlnirea de la Amman nu este un Sinod, ci o întâlnire neformală frățească, scopul căreia este inițierea unui dialog în legătură cu problemele cu care se confruntă lumea ortodoxă în aceste vremuri dificile.

  “Sperăm că această reuniune va pune bazele unei căutări a soluțiilor. Trebuie să luptăm cu scindările și să ne îndreptăm eforturile spre păstrarea unității și spre purtarea unui dialog”, a subliniat el.

  Tematic

  BOR nu recunoaște "noua biserică ucraineană" și invită la dialog
  Schismaticii ucraineni, dispuși să cedeze revendicărilor BOR de dragul recunoașterii
  Gest impresionant al Papei Francisc - oficial de rang înalt din BOR, surprins
  BOR este de acord cu autocefalia bisericii din Ucraina, însă condiționat
  Tagurile:
  Biserica Ortodoxă Română


  Știrile Zilei