11:37 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  242 0 0

  Biserica Ortodoxă Rusă nu exclude absența Luminii Sfinte în acest an la Slujba Învierii, însă se vor depune toate eforturile pentru aducerea ei.

  BUCUREȘTI, 24 mar – Sputnik. Patriarhia de la Moscova nu exclude lipsa Lumiei Sfinte (Focului Haric) la Slujba Învierii din acest an, însă Fundația Apostolului cel Întâi Chemat (FAP) sper că va reuși să-l aducă din Ierusalim în Rusia.

  “Suntem gata de absența Luminii Sfinte la slujbele de Înviere. Mai mult decât atât, Biserica Rusă în decurs de mii de ani a săvârșit slujbele fără Lumina Sfântă și acestea nu au fost mai puțin solemne, pline de bucurie și har”, a declarat într-un interviu oferit agenției RIA Novosti șeful departamentului relații bisericești externe a Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

  Astfel el a răspuns la întrebarea dacă va fi adus Lumina Sfântă de la Ierusalim și dacă Biserica Rusă este gata de absența acesteia la slujbele de Înviere, luând în considerație pandemia coronavirusului.

  În același timp, mitropolitul Ilarion a menționat că din câte cunoaște „Fundația „Andrei cel Întâi Chemat este decisă să aducă Lumina, chiar dacă vor fi nevoiți să nu părăsească avionul la sosirea în Israel”.

  Tradițional anum FAP se ocupă de aducerea Luminii Sfinte în Rusia. Anual, Lumina este adusă la Moscova în ajunul începutului slujbei în catedrala Hristos Mântuitorul. Ceremonia legată de pogorârea Luminii Sfintei se desfășoară anual în ajunul sărbtorilor pascale în biserica Sfântului Mormânt.

  Tematic

  Sărbătorile de Paști: Când va fi adusă Lumina Sfântă
  Când va fi adusă Lumina Sfântă în România în acest an
  Procesiunea de pogorâre a Luminii Sfinte, sub semnul întrebării
  Tagurile:
  Focul haric, Lumina Sfântă, Sfintele Paști, Paști, Rusia


  Știrile Zilei