15:05 15 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.71
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1794)
  34730

  Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, precizat foarte clar într-o intervenție televizată că statele nu au căderea de a utiliza un instrumentar teologic în politicile publice și nici dreptul de a reglementa reguli de cult sau comportamente liturgice

  BUCUREȘTI, 12 mai - Sputnik, Marius Holdean. După ce INSP a făcut recomandări care interveneau în practica liturgică (utilizarea paharelor și a lingurițelor de unică folosință la Sfânta Împărtășanie), Patriarhia Română a venit cu clarificări.

  Astfel, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat la Digi 24 că au loc consultări la nivelul bisericilor pentru problema Sfintei împărtășanii și modalitatea de oferire, aceasta fiind o problemă care ține strict de Biserică, iar intervenția în materia liturgică nefiind atributul statului.

  "Am apucat să comunic oficial, problema Sfintei împărtășanii și modalitatea de oferire aparțin exclusiv bisericii. Conform principiului neutralității statului, statul român nu e laic, ci neutru din punct de vedere religios. Neutralitatea religioasă a statului e un principiu de aur al liberalismului politic, e împărtășit de majoritatea statelor democratice, și de România, evident. Statele nu au căderea de a utiliza un instrumentar teologic în politicile publice și nici dreptul de a reglementa reguli de cult sau comportamente liturgice”, a fost categoric Bănescu.

  Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei mai spune că utilizarea linguriței la împărtășanie specifice cultului bisericilor ortodoxe și greco-catolice e act liturgic a cărui punere în practică depinde strict de responsabilitatea preoților și a credincioșilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.

  Mai mult, sintagmele ”linguriță de unică folosință”, ”pahar de unică folosință” nu fac parte din vocabularul și realitatea spațiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituții laice care nu poate avea acte de intruziune în zona strict liturgică, a mai declarat Bănescu.

  El a precizat că va urma o consultare interortodoxă pe această temă și a anunțat că dialogul cu instituțiile se va purta în modul cel mai logic și cu maximă bunăvoință.

  Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri seară, că slujbele religioase nu se vor organiza în interiorul bisericilor şi a evitat să precizeze dacă se ia în calcul o altă reglementare în privinţa linguriţei de împărtăşanie.

  Ceea ce se știe sigur până la această oră este că slujbele religioase nu se vor desfășura în interiorul bisericilor. Cu privire la acest lucru, Orban a fost clar: "Asta (slujbele în biserici) sub nicio formă!".

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1794)

  Tematic

  Analist, despre o mare problemă a lui Iohannis: Românii, nevoiți să aleagă între el și BOR
  BOR, reacție tranșantă: problema Sfintei Împărtășanii aparține exclusiv Bisericii
  BOR reacționează: ”Ortodocșii își exprimă recunoștința - mai puțin ideologii anticreștini”

  Știrile Zilei