13:15 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  19822

  Primul barometru al vieții religioase din România arată o creștere a încrederii în Biserică, dar și în Academia Română.

  BUCUREȘTI, 16 dec - Sputnik. Primul barometru al vieţii religioase din România a fost prezentat astăzi în Aula Academiei Române, el fiind realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

  Potrivit barometrului, Biserica, Armata şi Academia Română ocupă primele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere acordat de români.

  Conform barometrului, la capitolul încredere, pe locul I se află Biserica - 71,2% (41,4% - foarte multă; 29,8% - multă), pe locul al doilea se află Armata, cu 61,8% (17,8% - foarte multă; 44% - multă), iar pe locul III Academia Română, cu 45,6% (9,4% - foarte multă; 36,2% - multă).

  Următoarele instituții, în ordinea încredereii sunt Primăria, cu 43% (11% - foarte multă; 32% - multă); Poliţia, cu 41,1 (11,4% - foarte multă; 29,7% - multă) şi Ministerul Sănătăţii, cu 34% (6,3% - foarte multă; 27,7% - multă).

  La polul opus, Guvernul (13,7%), Parlamentul (9,5%) și partidele politice (9,1%) ocupă ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere al românilor, arată barometrul.

  Sondajul, realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, a fost realizat, în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

  Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

  Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele municipiului Bucureşti, eşantionul fiind validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

  Legătură tot mai strânsă între Academia Română și Biserică

  Creșterea încrederii în Biserică și Academia Română relevă și legătura tot mai strânsă între aceste două instituții, subliniată și accentuată de actualul președinte al Academiei, Ioan-Aurel Pop.

  După mai multe ieșiri publice în apărarea Bisericii și a credinței, chiar ieri, președintele Academiei a publicat un editorialul intitulat ”Geneza națională și credința creștină” în care arată legătura dintre credință și neamul românesc și îi critică pe detractorii creștinismului.

  În acest editorial, printre alte argumente ale legăturii dintre Biserică și națiunea română, Ioan-Aurel Pop a menționat faptul că nu numai în Evul Mediu ci și în Epoca Modernă, românii au fost conduși de preoți, călugări, de ierarhi vrednici și că hotărârea de unire de la Alba Iulia a fost citită de ierarhul greco-catolic Iuliu Hossu, iar un alt ierarh, cel ortodox, Miron Cristea a însuflețit mesele îmbrățișându-și „fratele” și spunând:  „Pe cum ne vedeți azi îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați pe veci toți frații români!”.

  ”Dacă ne-am eliberat doar ca să proferăm blesteme și să punem stigmate, ne amăgim cu o falsă libertate. Libertatea noastră nu înseamnă limitarea libertății celorlalți, ci înseamnă înțelegere, acceptare, bunăvoință, iubire și bunătate”, a fost pledoaria de final a președintelui Academiei Române în apărarea libertății religioase și de credință.

  Tematic

  Biserica Rusă admite că Lumina Sfintă nu va fi adusă de Înviere
  Știrea nopții: Biserica, atitudine fermă privind deschiderea lăcașelor de cult!
  Biserica Ortodoxă Română, implicată total în sprijinirea luptei contra epidemiei
  Tagurile:
  Biserică

  Știrile Zilei