04:18 21 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.69
 • USD18.00
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  20021

  Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat după ce Comunitatea Declic a depus o petiție prin care cere modificarea Tainei Botezului.

  BUCUREȘTI, 15 feb – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a avut un limba diplomat la adresa inițiativei aberante a Comunității Declic care vrea să modifice Taina Botezului adresând în acest sens Patriarhiei o petiţie intitulată "Modificaţi ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă!".

  Rezist arată că a trecut astfel de la inițiative civice la inițiative ”religioase” și vrea să dea ordine Bisericii, dar reacția Patriarhiei este deosebit de elegantă.

  Astfel, reprezentantul BOR a declarat pentru Agerpres că redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic, dar modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici.

  "Redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic. Aspectul legalităţii nu este însă totdeauna implicit sinonim cu cel al adecvării la realitatea vizată prin demersul respectiv. Mai ales când instituţia destinatară este un cult religios recunoscut şi respectat de stat, iar subiectul petiţiei este unul care vizează o structură cultic-liturgică”, a declarat Bănescu.

  El a arătat că modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească şi să materializeze singură, în limitele cadrului juridic general stabilit de autorităţi, elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtăşeşte credincioşilor ei, a adăugat Vasile Bănescu.

  Reacția Patriarhiei vine ca urmare a petiţiei iniţiate de un membru Declic, în petiție spunându-se că ritualul Botezului ar trebui să fie făcut doar "prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă".

  Tematic

  Patriarhul Ierusalimului a condamnat atacul împotriva BOR
  BOR a introdus o sfântă din Rusia în calendarul local
  BOR, reţinută privind vaccinarea: „Trebuie respectate riguros principiile etice”
  Tagurile:
  Patriarhia Română

  Știrile Zilei