12:45 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Religie
  Sa primesc un link scurt
  245110

  Chiar dacă Sărbătoarea Învierii se poate desfășura la biserică, Arhiepiscopul Tomisului a observat că există o îngrădire prin faptul că restricțiile de circulație se reiau la ora 2.00.

  BUCUREȘTI, 25 mart – Sputnik. ÎPS Teodosie a criticat limitarea Sărbătoririi Paștelui numai până la ora 02.00 în noaptea de Înviere, având un ton diferit de al Patriarhiei care a acceptat acest compromis.

  „Ora 02.00 mi se pare o restricție nejustificată, nelogică. Este o rănire a sufletului credincioșilor la cea mai mare sărbătoare. Cum să fie până la ora 02.00? Nu se poate. Nici Liturghia nu o putem face în două ore. Acest atac la adresa sufletului nostru creștin nu trebuie să se întâmple, e nefiresc”, a declarat arhiepiscopul pentru postul Antena 3.

  El a arătat că speră ca permisiunea să fie până la 05.00 dimineața.

  ”Cum să restricționăm cea mai mare sărbătoare, să îi punem ore? Nu putem să tăiem slujba, canoanele sunt de la Dumnezeu. Dumnezeu nu poate fi restricționat. Orice, până la Dumnezeu”, a adăugat ÎPS Teodosie.

  Arhiereul a întrebat, de altfel, cine o să îl alunge din biserică:

  ”Suntem sub ocupație? Nu e nicio logica. Respectăm regulile sanitare, dar nu există o acțiune a virușilor de la ora 02.00 mai accentuată. Trebuie sa fim logici în ceea ce facem. De ce să ni se pună sabia? De ce sa fim restricționați? Vă rugăm să ne lăsați Paștele liber și sufletele libere să-și manifeste religiozitatea”, a mai declarat ÎPS Teodosie.

  Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat după întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase că restricțiile vor fi ridicate până la ora 2.00, astfel încât credincioșii să participe la slujbele de Înviere.

  „Împreună cu premierul Florin Cîțu, secretarul de stat Raed Arafat și mai mulți membri ai Guvernului am avut o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România cu privire la măsurile epidemiologice care urmează să fie puse în aplicare pentru sărbătorile de Paște. Cu toții am fost de acord să ridicăm restricțiile în Sâmbăta Paștelui Catolic adică, în noaptea din 3 spre 4 aprilie, până la ora 02.00 dimineața, și să procedăm la fel și cu prilejul Paștelui Ortodox. Este o măsură importantă pentru credincioși, care vor putea participa astfel la slujbele de înviere”, a transmis vicepremierul Kelemen Hunor ca pe o mare victorie.

  Și Patriarhia Română a anunțat astăzi că Slujba de Înviere se va desfășura normal, doar că se vor purta măști, se va respecta distanțarea sanitară, iar la biserică se merge pe jos sau cu mașina.

  Însă restricția de circulație de la ora 2.00 nu este acceptată de toată lumea, iar ÎPS Teodosie are foarte mulți susținători care au luat atitudine împotriva restricțiilor religioase din perioada pandemiei.

  Tematic

  Medicul Musta: ”Paștele ar putea fi compromis”
  Postul Paștelui 2021: tradiții și obiceiuri
  Paște 2021: Arafat nu exclude carantina
  Merkel a anunțat cel mai dur Lockdown în Germania la început de aprilie și de Paște
  Germania, întorsătură de situaţie: Merkel anulează lockdown-ul draconic de Paște
  Tagurile:
  Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie

  Știrile Zilei