13:15 23 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Proteste la București

  Despre #reziști: "Există vreun tâmpit care crede că...?"

  © AFP 2019 / ANDREI PUNGOVSCHI
  Rezist
  Sa primesc un link scurt
  31110

  Un analist de prestigiu afirmă că e dovadă de prostie colectivă să te lupți un an de zile cu Liviu Dragnea fără să-l dai jos.

  BUCUREȘTI, 6 mart — Sputnik, Daniel Nistor. Politologul Alina Mungiu Pippidi a acordat un interviu în care vorbește despre felul cum sunt organizate manifestațiile mișcării #rezist.

  Euro
  © Sputnik / Руслан Кривобок

  "În urmă cu un an de zile vă întrebaţi cine a reuşit să mobilizeze atât de mulţi oameni în stradă într-un interval atât de scurt. Aţi mai aflat vreun răspuns?" — a întrebat jurnalistul de la ziaruldeiasi.ro, autorul interviului.

  Mungiu Pippidi face o analiză detaliată a fenomenului.

  "În prima zi nu am absolut nicio îndoială că i-au mobilizat diferiţi oameni din servicii care controlează locuri strategice pe internet. Prima zi e cea în care în patru ore s-au mobilizat 30.000 de oameni", spune politologul.

  "După aceea, când au fost jumătate de milion de oameni, i-a mobilizat presa, i-a mobilizat indignarea. Acea mare majoritate de oameni a ieşit spontan pentru că au fost absolut indignaţi de ceea ce se întâmplă. Cum ar fi ieşit şi acum dacă era iminent dacă o dă afară pe Kovesi şi dacă nu era scandalul ăsta foarte mare de la Ploieşti. În momentul în care e o cauză simplă şi e clar că o să câştige infractorii şi nu cei care, chiar dacă au făcut greşeli, au încercat cât de cât să facă ceva, lumea se mobilizează", arată Alina Mungiu Pippidi.

  Ea face referire și la jurnaliștii care scriu despre demonstrații și chiar se implică activ în aceste evenimente.

  "Pe de altă parte, dovezile că există grupuri ce nu sunt în regulă au devenit din ce în ce mai clare. Tot grupul ăsta de jurnalişti de la Roşia Montană, care au ajuns să fie mult mai anti-PSD şi mai justiţiari decât mine, nu a ajuns aşa prin convertire", explică Mungiu Pippidi.

  Apoi pune o întrebare tăioasă.

  "Există vreun tâmpit care crede că după 25 de ani în care ai fost ziarist corupt ajungi în lupta anticorupţie? Hai să fim serioşi. Cineva îi plăteşte pe oamenii ăştia, care pe vremuri lucrau pe la Udrea şi acum lucrează în lupta pro-justiţie. Lumea chiar nu îşi pune întrebarea cum ne demasca Mălin Bot la Roşia Montană că ne plăteşte Soros, iar azi e el în fruntea noastră?" — mai spune Alina Mungiu Pippidi.

  În ce privește agitația politică din această perioadă, ea consideră că "a pune toată energia naţională în a-l da pe Dragnea jos cum se întâmplă de un an şi jumătate fără să reuşeşti e pur şi simplu o dovadă de prostie colectivă".

  Tematic

  Rezistentul Bot îndeamnă la evaziune fiscală
  Iohannis dă o lovitură celor de la #REZIST, chiar de la Bruxelles!
  Rezistentul Bot are în vedere consecințe grave! Iohannis implicat
  Americanii de la Forbes își bat joc de România - premiază un anarhist #REZIST
  Știrea serii, de la DNA: cunoscut ziarist #REZIST, implicat în șpagă uriașă!
  Tagurile:
  mod de organizare, interviu, REZIST, manifestații, Alina Mungiu Pippidi, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei