13 septembrie 2012, 12:03

Siberia elveţiană

Siberia elveţiană

În rezervaţia Saiano-Şuşenskaia, în anul 2013 vor apărea primele trasee turistice. Deocamdată acest teritoriu este practic închis pentru vizitatori, deoarece este o regiune greu accesibilă din Siberia de Sud, unde natura s-a păstrat în stare sălbatică. Peisajele încântătoare şi clima deosebită au adus acestor locuri slava unei „Siberii elveţiene”.

Corespondentul

Vocii Rusiei

a vizitat acest colţ unic de pe planeta noastră.

Munţii formaţi din stânci albastre şi unul din cele mai mari fluvii siberiene – Enisei. Aceasta este împărăţia plantelor, animalelor şi păsărilor rare. Aici practic nu sunt oameni. Doar o cabană sau două din lemn, unde lucrează şi trăiesc angajaţii rezervaţiei, care trebuie să păstreze acest complex natural unic.

În aceste locuri nu existe televiziune, radio, nu funcţionează telefoanele mobile. Pentru legături sunt folosite staţiile de radio, cu ajutorul cărora oamenii pot comunica la o distanţă de zeci de kilometri. Saianul de Vest este un teritoriu virgin din Rusia, care se deosebeşte considerabil de alte regiuni. După cum relevă directorul rezervaţiei Saiano-Şuşenskaia, Ghennadi Kiseliov, principala bogăţie a acestor locuri este diversitatea peisajul biologic şi natural.

„Aici trăiesc foarte multe copitate, de exemplu capra de munte siberiană – una din cele mai rare specii. Dintre animalele de pradă aici trăiesc lupi, urşi, leopardul de zăpadă, râsul. Acesta este un loc unic, unde trăiesc trei specii rare de pisici sălbatice. Toate acestea sunt bogăţia rezervaţiei. Acesta este un standard al naturii, care trebuie să fie păstrat pentru generaţiile viitoare, pentru populaţia planetei noastre”.

Pentru prima oară în istorie, pe teritoriul rezervaţiei care a fost creată în anii 70 ai secolului trecut, vor fi construite centre turistice. Au fost elaborate proiecte-pilot pentru dezvoltarea turismului ecologic. Ministerul Resurselor Naturale al Rusiei alocă mijloace financiare pentru crearea infrastructurii necesare. De altfel, gândindu-ne la oameni nu trebuie să uităm şi de animalele care trăiesc în este locuri şi trebuie să avem o atitudine plină de grijă faţă de natură, a menţionat directorul rezervaţiei.

În 2013, rezervaţia va primi pe primii vizitatori, pentru care se construiesc cabane din lemn confortabile. În curând va apărea o potecă ecologică – un traseu special pentru turişti. Potrivit directorului rezervaţiei Saiano-Şuşenskaia, de acest proiect se interesează Finlanda, Suedia, Norvegia, Canada şi SUA. Acest lucru este pe deplin explicabil, deoarece nicăieri nu există rezervaţii atât de uriaşe ca în Rusia, subliniază Ghennadi Kiseliov. Rezervaţia ocupă o suprafaţă de 400 de mii de hectare.

„Ţelul nostru este să educăm, să-i învăţăm pe oameni să aibă o altă atitudine faţă de natură, să vadă cât este de fragil şi frumos pământul siberian”. Omul care a vizitat o dată rezervaţia Saiano-Şuşenskaia, cu siguranţă va dori să vină aici încă de multe ori.

  •  
    şi distribuie pe