24 septembrie 2012, 09:29

Separatismul - o posibilă cale de extindere a Federaţiei Statelor Europene?

Separatismul - o posibilă cale de extindere a Federaţiei Statelor Europene?

Vă prezentăm comentariul domnului Marian Rădulescu la articolul Virusul separatismului bântuie prin Uniunea Europeană , publicat pe site-ul nostru.

Vă prezentăm comentariul domnului Marian Rădulescu la articolul Virusul separatismului bântuie prin Uniunea Europeană, publicat pe site-ul nostru.

„Într-adevăr, acest virus al separatismului bântuie în spaţiul UE. Nu numai în zona estică; se ştie că în vestul acestei uniuni există germeni separatişti în Spania (vezi Catalonia), în Belgia (între flămânzi şi valoni). De asemenea, în Corsica există pericolul că manifestările unor grupări teroriste să se înscrie pe panta separării de Franţa, iar scoţienilor li se sugerează că n-ar fi rea o independenţă faţă de Londra.

Cât priveşte tendinţele din centrul şi estul Europei, descrise amănunţit în articolul pe care îl comentez, pe lângă faptul că sunt mai puternice (este ştiut că Balcanii au fost "butoiul cu pulbere" al Europei), manifesta o extindere spre est, către spaţiul ex-sovietic. Cum aşa? Focarul numit Kosovo (care a stat la baza destrămării Iugoslaviei) este activ cu sprijinul NATO şi UE şi contaminează Bulgaria, Ungaria, România şi de aici se extinde spre Republica Moldova, depăşind deja graniţele UE. Nu ar fi exclus ca Ungaria să emită pretenţii asupra teritoriilor din Ucraina care au aparţinut cândva Imperiului Austro-Ungar. Chiar dacă teritoriile numite cândva Galiţia şi Bucovina de Nord nu i-au aparţinut niciodată, ci au fost sub directa administraţie a Vienei. Se pune întrebarea: Ungaria are capacitatea economică de a administra eficient teritoriile pe care le revendică? La fel şi România, în cazul Basarabiei? Nicidecum! Atunci, de ce se întâmplă toate acestea?

Singura explicaţie plauzibilă ar fi următoarea: Uniunea Europeană doreşte să se extindă spre est, până la Nistru dacă se poate. Şi vrea să o facă "prin voinţa popoarelor ce îşi reclamă dreptul la autodeterminare". Adică pe mâna popoarelor în cauză. Iar, conform planului de formare a unei uniuni federative europene conceput de Comisia Europeană, harta administrativă a continentului să sufere schimbări serioase, pe care nu avem cum să le ştim deocamdată. Un lucru este cert: în noua structură, actualele minorităţi naţionale care îşi cer activ dreptul la autodeterminare se vor trezi cu un stăpân de care nu vor şti cum să mai scape!”

  •  
    şi distribuie pe