4 octombrie 2012, 14:46

Surpriză: Deputaţii moldoveni, îngrijoraţi de aurul românesc

Surpriză: Deputaţii moldoveni, îngrijoraţi de aurul românesc

Rusia trebuie să returneze României 93 de tone de aur, au declarat deputaţii din cadrul coaliţiei parlamentare moldoveneşti Alianţa pentru Integrarea Europeană. Este vorba despre monede de aur şi lingouri care au fost transportate spre păstrare în Imperiul Rus, în timpul Primului Război Mondial.

Pretenţiile moldovenilor faţă de avuţia Curţii Regale româneşte stârneşte nedumerire. În primul rând, nu este clar de ce deodată aceştia au devenit avocaţii voluntari ai României, se întreabă Mihail Miagkov, şeful Centrului de Istorie a Războaielor şi Geopolitică din cadrul Institutului de Istorie Generală.

„În general, orice fapt istoric trebuie examinat în context. Ce ar fi ca Rusia să ceară despăgubiri în bani de la Franţa pentru ceea ce a făcut Napoleon în Moscova în anul 1812? Ar fi cel puţin hilar. Însă această cerere ar fi mai întemeiată decât pretenţiile Moldovei faţă de Rusia”.

Rezerva de aur a fost transmisă Imperiului Rus în decembrie 1916. Cu câteva luni înainte, România a intrat în Primul Război Mondial de partea Atlantei, însă a fost învinsă de către trupele Germaniei şi Austro-Ungariei. Trebuia salvat nu doar aurul regal, ci şi România. Pentru asta, Rusia a deschis un nou front, continuă Mihail Miagkov.

„România a plătit pentru faptul că în 1918 a ocupat Basarabia rusească. Cum poate fi înţeles acest lucru? În anii celui de-al Doilea Război Mondial, în anii ocupaţiei germano-române de pe teritoriul Moldovei şi zonele învecinate din regiunea Odessa, au fost ucişi 800 de mii de cetăţeni paşnici. Cum poate fi explicat acest fapt? Cine trebuie să plătească daune pentru ei? Parlamentarii moldoveni se joacă cu focul. Dacă se vor înainta pretenţii faţă de România, care în anii 41-44 a fost de partea fasciştilor, sumele despăgubirilor vor atinge cifre astronomice”.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, o parte din aurul adus în 1916 a fost returnat României. Uniunea Sovietică nu a cerut României despăgubiri pentru ocupaţia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Conform Tratatului de Pace de la Paris din 1947, România trebuia să plătească URSS 300 de milioane de dolari.

Acum, iniţiatorul cererii de returnare a aurului a fost Tudor Panţîru, fost cetăţean moldovean, în prezent deputat al opoziţiei în Parlamentul României, menţionează Vladimir Bruter, expert la Institutul Internaţional de Studii Politico-Umanitare.

„Domnul Panţîru şi colegii săi moldoveni acţionează în calitate de provocatori, care nici măcar nu-şi închipuie ce fac, dar sunt foarte curioşi să vadă care va fi reacţia. Poate Rusia va avea o reacţie furtunoasă şi va ieşi un scandal. De aceea, toată această situaţie este amuzantă”.

Actualul Guvern al României are o atitudine destul de constructivă faţă de dialogul româno-rus, consideră Vladimir Bruter. El consideră că problemele din trecut trebuie să rămână de domeniul trecutului.

  •  
    şi distribuie pe