7 decembrie 2012, 09:23

Alegerile din România văzute de la Moscova

Alegerile din România văzute de la Moscova

În ajunul alegerilor parlamentare din România, se poate observa o activizare a „bătăliilor informaţionale” pe plan intern şi internaţional. Se pare că echipa din spatele lui Traian Băsescu va încerca să repete succesul din vara anului curent, sperând să obţină sprijinul Vestului în vederea blocării instaurării unui guvern condus de Victor Ponta, indiferent de rezultatul votului din 9 decembrie.

Declaraţia făcută de Hillary Clinton care s-a referit la „provocările la adresa procesului constituţional” din România constituie un semnal clar al sprijinului de care Traian Băsescu beneficiază din partea unei componente a administraţiei de la Casa Albă. Deşi USL, prin vocea reprezentanţilor MAE a încercat să atenueze efectele acestei declaraţii şi a atras atenţia asupra faptului că declaraţiile secretarului de stat al SUA au fost răstălmăcite de presa portocalie, intenţia doamnei Clinton este cât se poate de clară. Prin reproducerea unei idei preluate din mesajele de PR a echipei lui Traian Băsescu, secretarul de stat al SUA a demonstrat fără echivoc de partea cui ţine în contextul viitorului conflict inevitabil dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta. Unica şansă de evitare a unei noi imixtiuni a Departamentului de Stat al SUA în procesul politic din România este legată de faptul că Hillary Clinton este la sfârşit de mandat şi este foarte probabil ca viitorul secretar de stat să aibă o atitudine diferită. După alegerile din SUA se vede clar că adepţii unei politici dure în Europa de Est pleacă de pe scena politică: Hillary Clinton, senatorii Lugar, McCain, Kyl etc. Este posibil ca Hillary Clinton să nu aibă la dispoziţie timpul necesar pentru a-l mai trimite la Bucureşti pe vreun emisar gen Phillip Gordon.

Modul în care alegerile din România sunt văzute la Moscova poate fi înţeles din comentariile politologului Serghei Markov pentru Vocea Rusiei (http://romanian.ruvr.ru/2012_12_06/Cum-se-va-inclina-balanta-politica-in-Romania/ ). Serghei Markov este un cunoscut expert moscovit care în trecut a ocupat funcţii importante atât în Duma de Stat cât şi în Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. În prezent, pe lângă funcţia de prorector al unei prestigioase universităţi de la Moscova, domnia sa este membru în cadrul Camerei Publice a Federaţiei Ruse, iar în cadrul alegerilor prezidenţiale care au avut loc în anul curent, Serghei Markov a fost unul dintre reprezentanţii oficiali ai staff-ului de campanie al lui Vladimir Putin.

Opinia expertului moscovit este clară şi explicită:

Eu cred că alegerile vor fi o confruntare foarte serioasă între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, între forţele politice care stau în spatele lor. Eu consider că premierul, Coaliţia de guvernământ, au mai multe şanse de câştig. Nu ne este indiferent care va fi alegerea făcută de electoratului român, în ce direcţie se va întoarce vectorul politic de dezvoltare a României. Spre ce va fi el îndreptat? Spre o vecinătate paşnică cu Moldova sau spre anexarea ei, idee susţinută de preşedinte? Rusia este în mod istoric una din bazele geopolitice ale statalităţii Moldovei. Nu este de mirare că nu ne place Băsescu, un radical politic cu idei expansioniste la adresa vecinului, cu idei jignitoare la adresa Rusiei în ceea ce priveşte istoria militară. El îl laudă în mod deschis pe mareşalul Antonescu, criminal nazist vinovat de moartea a mii de ruşi, ucraineni, moldoveni, evrei. Pentru noi, Băsescu reprezintă un fel de variantă a preşedintelui georgian Saakaşvili. Eu nu exclud că stăpânul actual de la Cotroceni poate să ducă situaţia din regiune până la un conflict militar cu Transnistria, când va fi nevoie de amestecul trupelor ruseşti

Rămâne de văzut cum se vor derula evenimentele după ziua de 9 decembrie şi care va fi rezolvarea crizei politice din România. Privită într-un context mai larg, această criză are toate şansele să dureze o perioadă îndelungată de timp şi să devină cronică, indiferent de rezultatele bătăliilor politice cu caracter tactic. Expertul rus prevede o scădere drastică a nivelului de trai a românilor, continuarea reformelor nepopulare, privatizarea întreprinderilor de stat, iar toţi aceşti factori vor contribui la agravarea crizei politice. Care va fi soluţia pentru depăşirea crizei? „Pot să le urez românilor ca ea să fie cât mai paşnică”, a declarat Serghei Markov.

  •  
    şi distribuie pe