2 ianuarie 2013, 12:13

Armamentul rusesc câştigă popularitate în lume

Armamentul rusesc câştigă popularitate în lume

Cooperarea tehnico-militară aduce Rusiei 15 miliarde de dolari – aceasta este valoarea totală a contractelor încheiate de Rusia în anul 2012. Armamentul rusesc atrage din nou cumpărători străini. Însă se bucură de acest lucru partenerii noştri occidentali?

La ora actuală, poziţia pe piaţa mondială a armamentului este un fel de indice al succesului unui stat, al dezvoltării sale ştiinţifice şi tehnice. Şi, în această ordine de idei, se poate spune că poziţiile Rusiei pe arena mondială se consolidează. În pofida perioadei de criză de la sfârşitul anilor 90, în prezent, complexul industrial militar al Rusiei este un jucător important, consideră Viktor Baraneţm observator militar la ziarul

Komsomolskaia Pravda

.

„Ne clasăm ferm pe poziţia a doua după SUA, iar această poziţie este una bună, deoarece în anii 90 au fost perioade când eram în partea de jos a topului 10. Iar faptul că sporim exportul de arme spune multe. În primul rând, zvonurile despre moartea complexului industrial militar al Rusiei sunt exagerate. Au rămas sectoare în care armele ruseşti sunt evaluate la nivelul standardelor mondiale. Nimeni nu cumpără arme proaste. Ne aflăm pe drumul cel bun”.

Fireşte, o astfel de poziţie nu poate să nu insufle optimism, spune Viktor Baraneţ. Însă consolidarea influenţei noastre pe piaţa tehnico-militară nu-i bucură pe principalii concurenţi. Iar în lupta pentru piaţă ei sunt gata să recurgă la orice metode.

„La ce să ne aşteptăm de la ei? Mai întâi de toate la ticăloşiile de care dau dovadă englezii şi americanii, când e vorba de tendere la care sunt expuse avioane, elicoptere, submarine diesel, sisteme de apărare antiaeriană, tancuri sau arme de foc. Aici sunt absolut convins că ne putem aştepta de la ei la trucuri murdare, sabotaj etc. Nu ar fi prima dată”.

Dar chiar dacă scăpăm fără sabotaj, nu poate fi evitat războiul informaţional agresiv pentru câştigarea clientului, este convins Oleg Falicev, observator la ziarul Curierul Militaro-Industrial.

„Ei ne vor pune piedici prin intermediul brandurilor şi reclamelor lor. În război toate mijloacele sunt bune, iar lupta pentru piaţă este tot un război. Pentru ei va fi important să creeze o imagine bună în condiţiile unui joc murdar şi, invers, o imagine proastă în condiţiile unui joc corect. Ei vor încerca prin toate mijloacele să spună că armamentul nostru nu este concurenţial”.

Însă extinderea pieţelor de desfacere pentru armele ruseşti dovedesc contrariul. Producţia militară din Rusia îi atrage pe partenerii noştri vechi, cât şi pe alţii noi. Iar cooperare tehnico-militară cu ei se ridică la un nou nivel mai bun, consideră expertul militar Ilia Kramnik.

„În prezent, cooperarea tehnico-militară cu Vietnamul este cu totul alta decât în timpul URSS. Acum ea este pur comercială. Deşi Vietnamului i s-a mai acordat un credit, condiţiile de creditare sunt cu totul altele. În ceea ce priveşte alte regiuni, America Latină, de exemplu, este interesantă prin faptul că intrăm acolo la scară extinsă în calitate de furnizor comercial. De armele noastre sunt interesate ţări precum Brazilia, care, în ultimul timp, a început să producă singură armament”.

Însă cooperarea nu se limitează doar la vânzarea de armament. Rusia continuă cooperarea în sfera instruirii militare. În Libia, în pofida tuturor evenimentelor politice, această ramură a cooperării militare s-a păstrat şi este un mare succes, spune Viktor Baraneţ.

„Vreau să menţionez că armata libiană este formată în proporţie de aproximativ 70% din armament sovietic şi rusesc. Fără îndoială, soldaţii libieni pot fi cel mai bine instruiţi să lucreze cu armamentul de specialişti ruşi. Aici observăm un fenomen foarte interesant: autorităţile din Libia s-au schimbat, dar cursul cooperării tehnico-militare a rămas acelaşi, iar acest lucru bucură, deoarece cooperare militară atrage şi o cooperare politică”.

Va fi foarte util să se găsească un limbaj comun cu autorităţile libiene. Nu atât în plan economic, cât în cel geopolitic. Dacă cooperarea tehnico-militară dintre Moscova şi Tripoli se va consolida şi va atrage după sine şi alte state din regiune, se va putea vorbi despre revenirea treptată a influenţei ruse în Africa.

  •  
    şi distribuie pe