11 iunie 2013, 11:53

Arme de asalt de generaţie nouă pentru armata rusă

Arme de asalt de generaţie nouă pentru armata rusă

Întreprinderea Ijmaş, cel mai mare producător de arme automate de asalt şi cu lunetă, continuă activitatea în vederea creării unei arme automate Kalaşnikov AK-12 de generaţia a cincea. Va trage cu mai multă precizie şi puşca modernizată cu lunetă Dragunov.

În momentul de faţă, la cererea Ministerului Apărării, se desfăşoară testările lor preliminare сare urmează să se încheie până în noiembrie. Mai multe detalii ne-a oferit Elena Filatova, purtătoarea de cuvânt a întreprinderii Ijmaş.

„AK-12 reprezintă platforma pentru elaborarea unui spectru larg de diferite tipuri de arme, inclusiv pentru structurile de forţă. Deja în prezent, la baza AK-12 se produc arme automate pentru Serviciul Federal de Pază şi Ministerul de Interne. Şi întrucât aceste lucrări se desfăşoară în colaborare strânsă cu reprezentanţii departamentelor, arma corespunde în totalitate cerinţelor clienţilor. Noi ne ocupăm în prezent şi de producerea de muniţii pentru AK-12. De aceea, deja în acest an, vom prezenta atât noua armă, cât şi muniţiile”.

Potrivit experţilor, noua armă de generaţia a cincea va păstra toate punctele forte ale armei automate Kalaşnikov: rezistenţa, fiabilitatea ridicată şi siguranţa în exploatare. Însă, în acelaşi timp, este o armă nouă, menţionează Vasili Lesnikov, expert în arme de asalt.

„Cresc viteza de tragere şi capacităţile de exploatare. Iar principala sa caracteristică nouă este forma sa modulară, putând adopta foarte multe accesorii, de la sisteme de ochire până la lansatoare de grenade şi poate folosi mai multe tipuri de încărcătoare. La baza sa se pot concepe şi un pistol, şi o mitralieră, şi o carabină. Este un fel de transformator. În principiu, în prezent, nu există noţiunea de universalitate. Dacă înainte totul se rezolva cu o singură armă automată, acum pentru diferite operaţiuni este necesară o anumită armă”.

După cum au demonstrat testele prototipului AK-12, densitatea tragerii este mai mare decât la armele Kalaşnikov de generaţii anterioare.

În iunie anul curent se împlinesc 50 de ani de când a intrat în dotarea armatei sovietice a celebrei puşte cu lunetă Dragunov, create de Evgheni Dragunov, menţionează Elena Filatova.

„În toţi aceşti ani, ea a fost de neînlocuit pentru lunetişti, deoarece este foarte sigură şi rezistentă. În prezent, proiectanţii de la Ijmaş lucrează la modernizarea puştii cu lunetă. În timpul modernizării, ea a dobândit toate particularităţile unei arme de asalt moderne”.

  •  
    şi distribuie pe