27 iunie 2013, 10:16

Respect, Muntenegru!

Respect, Muntenegru!

Un gând de recunoştinţă pentru oamenii din Muntenegru exprimat de cititorul nostru, Marian Rădulescu.

În sfânta zi de Rusalii, pe o şosea din Muntenegru, s-a petrecut o tragedie. Un autocar cu turişti români, ce se îndrepta spre ţărmul Adriaticii, s-a prăbuşit de pe un viaduct, datorită unei grave greşeli de conducere. O cădere în gol de peste 40 metri a dus la decesul a 18 români şi la rănirea gravă a altor 28.

Un accident deosebit de grav, care va rămâne în istoria celor mai grave evenimente rutiere datorită numărului mare de victime. Autorităţile române au demarat o acţiune de proporţii pentru aducerea în ţară a răniţilor şi decedaţilor. Ziua de miercuri a fost decretată zi de doliu naţional în România.

În rândurile ce urmează, doresc să exprim un gând de recunoştinţă pentru minunaţii oameni din Muntenegru, care au gestionat foarte bine situaţia creată şi care au avut un comportament exemplar. Pentru grupul de alpinişti aflaţi în zona care, după o zi grea de căţărare, nu au ezitat să întindă corzile din nou, să coboare în rapel pana la locul unde a căzut autocarul şi să înceapă neîntârziat recuperarea victimelor. Pentru autorităţile locale, venite urgent la locul accidentului, ce au luat măsuri pentru transportarea urgentă a victimelor la spital. Pentru medicii şi asistenţii de la spitalul din Podgorica, care au îngrijit răniţii cu deosebită atenţie, până la preluarea acestora de către echipajele SMURD din România. Pentru cei peste 100 de muntenegreni care s-au prezentat de urgenţă la spital pentru a dona sânge pentru victime. Pentru toţi muntenegrenii aflaţi întâmplător la locul accidentului, care au sărit fără ezitare să sprijine autorităţile şi grupul de alpinişti în acţiunea de salvare. Un exemplu de solidaritate care ar trebui sa dea serios de gândit în România!

Nu sunt singurul care îşi exprimă cuvenita recunoştinţă. Înaintea mea, au făcut acest lucru oamenii obişnuiţi din Bucureşti, care au aprins lumânări, au depus flori şi mesaje scrise de mulţumire în faţa ambasadei Serbiei. "Mulţumim, Serbia şi Muntenegru!" scria, în română, engleză şi sârbă, pe majoritatea mesajelor. Asocierea Serbia- Muntenegru exprimă dorinţa mută pentru ceea ce a fost cândva Iugoslavia, bun vecin al României.

Aşadar, stimă şi respect pentru oamenii care nu au pregetat să sară în ajutorul altor oameni aflaţi în necaz, precum şi pentru cei care au ştiut să-şi exprime recunoştinţa pentru ajutorul dat! Citez un titlu dat de cei de la Deutsche Welle, că merită: aceasta este demnitatea celor fără de putere!

  •  
    şi distribuie pe