8 iulie 2013, 20:13

Problema scutului anti-rachetă în viziunea lui Igor Korotcenko

Игорь Коротченко

Vocea Rusiei continuă seria de materiale dedicate vizitei lui Titus Corlăţean la Moscova. Una dintre cele mai „spinoase” probleme în relaţiile româno-ruse rămâne scutul anti-rachetă. Pentru a obţine o părere avizată referitoare la acest subiect, jurnaliştii de la Vocea Rusiei au pus câteva întrebări lui Igor Korotcenko, un expert militar de top şi un frecvent invitat al echipei postului nostru de radio.

Igor Korotcenko, colonel în rezervă, este directorul Centrului de Analiză a Comerţului Internaţional cu Armament, membru al Consiliului Obştesc pe lângă Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse şi redactorul-şef al revistei „Naţionalnaia oborona” (Apărarea Naţională). Pentru activitatea fructuoasă în domeniul militar şi jurnalistic, Korotcenko a primit numeroase diplome de merit din partea unor instituţii precum SVR, GRU, FSB şi Ministerul Apărării. Datorită poziţiei sale în diverse instituţii abilitate, acest expert beneficiază de o viziune de ansamblu asupra contextului militar şi politic la nivel regional şi global.

Redăm câteva fragmente din interviul exclusiv acordat de Igor Korotcenko:

Vocea Rusiei: Recent, secretarul Consiliului de Securitate, Patruşev a avut o discuţie cu preşedintele României. După întâlnire, Traian Băsescu a povestit jurnaliştilor români că el a încercat să-l convingă pe Patruşev că România nu ar accepta vreodată să amplaseze pe teritoriul său arme ofensive, iar scutul anti-rachetă este pur defensiv şi nu este îndreptat împotriva Rusiei. Câteodată am impresia că ei îşi bat joc de noi.

Igor Korotcenko: Membrii NATO acţionează în conformitate cu directivele elaborate în procesul planificării colective, din această cauză ei, ca nişte idioţi, vor citi asta de pe hârtie sau vor repeta acest lucru ca pe o mantră, deoarece aşa a zis Departamentul de Stat al SUA. În realitate, ei înţeleg perfect că scutul subminează stabilitatea strategică. Ei bine, dacă ei subminează stabilitatea noastră, noi vom submina stabilitatea lor, răspunzând cu măsuri egale la ameninţarea militară care va fi creată pentru ţara noastră. Din această cauză, sistemul Iskander M este arma pe care o vom folosi activ pentru a contracara ameninţările generate de scutul european. Există şi alte opţiuni disponibile pentru armata şi flota noastră. Este prematur să discutăm detalii, dar declaraţiile lui Putin şi Ivanov despre posibilitatea de ieşi (dacă va fi necesar) din convenţiile referitoare la rachetele de rază medie, fapt pe care îl cunosc şi „partenerii noştri”, demonstrează că vom reacţiona dacă lucrurile vor lua o turnură negativă.

Vocea Rusiei: În legătură cu România, are sens să discutăm cu ei sau merită să discutăm doar cu americanii?

Igor Korotcenko: În fond, aceste decizii sunt luate de americani, concret de Pentagon şi Casa Albă. NATO va vota automat pentru acea configuraţie care va fi propusă de SUA pentru Europa. Dar discuţiile sunt necesare, însă nu cu guvernanţii. Trebuie să ne adresăm opiniei publice. Este necesar ca la nivelul conferinţelor internaţionale, consultărilor experţilor, organizaţiilor non-guvernamentale, să se spună clar partenerilor noştri ce răspuns vor primi la anumite acţiuni. Trebuie să li se spună: ”dacă nu doriţi probleme, preocupaţi-vă ca scutul să fie amplasat în Franţa, Spania, apăraţi garantat Europa fără a atinge zonele rachetele şi zonele noastre de poziţionare. Dacă doriţi să jucaţi rolul unor idioţi ai SUA şi să spuneţi în continuare astfel de lucruri, dar în acelaşi timp credeţi că noi nu vă vom lua ca ţintă, înseamnă că aveţi aşteptări naive”. Răspunsul va fi clar şi destul de puternic.

Declaraţiile lui Igor Korotcenko nu au nevoie de comentarii adiţionale, dar există necesitatea de a face o precizare asupra percepţiei comunicării externe pe care o fac experţii ruşi. Mulţi comentatori apreciază că experţii ruşi comunică într-un mod dur şi neprietenos, ceea ce este o percepţie greşită. Experţii ruşi comunică în termeni pragmatici şi oneşti, discutând despre România în aceiaşi termeni în care se duc discuţiile dintre puterile mari şi mature, aceasta fiind o strategie conştientă. Pentru un interlocutor inteligent, o astfel de abordare ar trebui să fie preferabilă celor practicate de europeni şi americani care vorbesc despre „valori”, „principii” şi „democraţie”, dar bagă românilor pe gât privatizare, regionalizare şi „sicrie zburătoare” de mâna a treia.

  •  
    şi distribuie pe