18 august 2013, 12:00

Nume de familie interzise în Estonia

эстонско-российские отношения россия эстония россия флаг россия эстония флаг эстония 2011 февраль коллаж

Guvernul Estoniei a actualizat lista cu numele de familie care nu pot fi folosite fără o permisiune specială. Pe ea se află cele mai răspândite nume de familie ruseşti.

Această practică există în ţară de câţiva ani. Lista numelor de familie se actualizează permanent şi de fiecare dată stârneşte nedumerire în rândul populaţiei şi militanţilor pentru drepturile omului. Potrivit acestora, este vorba despre un amestec în viaţa privată a cetăţeanului.

În Estonia, la ora actuală, aproximativ şapte mii de persoane au numele de familie „Ivanov”, după care urmează „Petrov”, „Sidorov”, „Alekseev” şi „Dmitriev”. Conform legilor locale, dacă 500 de persoane poartă un anumit nume de familie, a 501-a persoană nu mai are voie să-l poarte fără o aprobare specială. Pentru început, o comisie specială va încerca să elucideze care sunt motivele pentru care vrei să te pierzi printre sute de oameni cu acelaşi nume. Oare nu este vorba de rea credinţă?

După părerea militantului pentru drepturile omului Aleksei Semionov, această practică este un amestec direct în viaţa privată, iar declaraţia autorităţilor că această restricţie îi ajută pe poliţişti în activitatea lor nu are niciun fel de temeiuri.

„Înlesnirea muncii poliţiei nu poate fi în niciun caz un argument pentru limitarea drepturilor omului. Mai mult, în momentul de faţă, această restricţie este absurdă, deoarece omul nu este identificat după numele de familie, ci după codul numeric personal. De aceea, chiar şi din punct de vedere al statisticii poliţiei, această restricţie nu are niciun sens. Putem afirma cu certitudine că, în acest caz, drepturile omului în Estonia sunt încălcate în mod neîntemeiat şi trebuie să se anuleze această măsură”.

Restricţiile în alegerea numelor de familie nu se aplică în cazul celor care se căsătoresc. Aici miniştrii cu iniţiativele lor stranii nu au nicio putere.

Această practică stârneşte semne de întrebare şi uimire în rândul locuitorilor ţării. „Sunt foarte uimit de această ştire şi aud pentru prima dată de această listă ciudată. Cred că este o idee absurdă”, spune un localnic. Altul adaugă: „Eu nu am de gând să-mi schimb numele de familie, pentru că sunt mulţumit de al meu. Însă această situaţie aduce a anecdotă. Ai impresia că oamenii n-au ce face şi inventează probleme imaginare”.

Restricţiile au în vedere nu doar cele mai răspândite nume de familie. Din 2010, cetăţenii estonieni nu pot să-şi aleagă nici nume de familie rare. Iar dacă cineva vrea să aibă acelaşi nume ca un cunoscut actor, scriitor, politician sau pictor, atunci trebuie să prezinte documente, care să ateste gradul de rubedenie.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe