27 septembrie 2013, 17:40

Adio, Schengen!

Румыния Евросоюз флаг

Guvernul francez a confirmat că se opune intrării României în spaţiul Schengen. Din nou se adevereşte un pronostic lansat de Vocea Rusiei, care pe 5 martie 2013 a publicat un editorial cu titlul „România nu va intra în Schengen niciodată”.

Presa din România analizează declaraţiile oficialilor francezi, iar analiştii de politică externă caută „soluţii” pentru spinoasa problemă a romilor din România. În fond, ambele tipuri de reacţie sunt absolut inutile din perspectiva înţelegerii situaţiei reale în privinţa „problemei Schengen”. Uniunea Europeană aplică României tratamentul pe care l-am descris cu şase luni în urmă: ţările din „Vechea Europă” îşi asumă, pe rând, rolul de „poliţist rău” în relaţiile cu România, blocându-i intrarea în spaţiul Schengen. În trecut, acest rol a fost asumat de Olanda care apoi a fost ajutată de Germania. Acum a venit rândul Franţei să-şi dea jos masca de „partener strategic” şi să demonstreze o dată în plus faptul că românii rămân în continuare „europeni de mâna a doua” şi nu merită să aibă drepturi egale cu cetăţenii ţărilor privilegiate.

Uniunea Europeană aplică o metodă eficientă de blocare a intrării României în spaţiul Schengen care-i permite să găsească permanent noi motive pentru refuz. În trecut, motivele erau legate de securizarea frontierelor, acum romii au devenit o problemă. Când se va rezolva problema romilor, din nou se vor găsi nereguli la capitolul securizării frontierelor. Ciclul problema – soluţie – problemă poate fi veşnic. Întreaga situaţie are un aspect comic: politicienii români şi presa de la Bucureşti nu pot recunoaşte, în ciuda tuturor evidenţelor, că decizia de a nu permite intrarea României în Schengen este o decizie eminamente politică şi nu are vreo legătură cu toate tertipurile invocate de diverse capitale europene. Băsescu şi Ponta nu pot recunoaşte faptul că România nu a fost, nu este şi nu va fi vreodată un partener egal al ţărilor privilegiate din Uniunea Europeană, fiindu-i hărăzit rolul de apendice de consum al exporturilor produse de economiile dezvoltate.

Aşteptăm cu nerăbdare ca analiştii de la Bucureşti să vină cu acuzaţii la adresa Rusiei care, în viziunea unora dintre ei, este de vină pentru toate insuccesele României în orice domeniu.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe