28 septembrie 2013, 10:28

Russia Arms Expo 2013: De la un „tanc urban” până la optică

Russia Arms EXPO 2013 Нижний Тагил RAE-2013 военная техника выставка вооружения вооружение Бронетехника презентация БМПТ-72 Терминатор-2

Varietatea echipamentelor şi tehnologiei militare moderne prezentate la cea de-a 9-a Expoziţie internaţională Russia Arms Expo 2013 de la Nijni Taghil, uimeşte imaginaţia.

O parte semnificativă a noutăţilor prezentate sunt vehicule dezvoltate în baza cunoscutului tanc T-72, folosit pe scară largă în Rusia şi străinătate. În prezent, acest tanc este principalul vehicul de luptă al armatei ruse, relevă expertul militar, Viktor Murahovski.

„Având în vedere că această expoziţie este consacrată în principal armelor pentru trupele terestre, toate noutăţile au apărut în domeniul vehiculelor blindate. Este vorba de versiunile modernizate ale tancului T-72, inclusiv un tanc pentru lupte urbane”.

În timpul desfăşurării campaniilor antiteroriste din Caucazul de Nord s-a ajuns la concluzia că trebuie să fie creat un asemenea vehicul. Tancul modernizat în acest fel este capabil să reziste în luptele grele în oraş şi să înainteze pe străzile blocate de dărâmături.

Din experienţa multor conflicte armate, tancul T-72 şi-a păstrat capacitatea de luptă chiar şi după cinci lovituri cu lansatoare de grenade. La tancul modernizat cu protecţie sporită acest indice este şi mai mare, ceea ce permite folosirea lui eficientă în luptele de stradă împotriva oricărui adversar.

Producătorii ruşi de optică au demonstrat o serie de mostre destinate infanteriei, a menţionat Viktor Murahovski.

„Am văzut un model absolut nou de binoclu, dotat cu „viziune” în infraroşu şi termică, ceea ce permite să fie detectate uşor chiar şi obiectele camuflate”.

O atenţie specială merită şi faptul că în dispozitivele optice avansate sunt folosite tot mai larg componente ruseşti şi acest aparat este total de producţie autohtonă, continuă Viktor Murahovski.

„Acest binoclu este produs din elemente ruseşti şi eu văd un mare potenţial pentru asemenea dispozitive, care sunt folosite numai pentru supraveghere. Ele pot fi utilizate şi în sistemele de ochire instalate pe echipamentele militare ale trupelor terestre, pe elicoptere, drone şi aşa mai departe”.

În afară de binocluri, producătorii ruşi au venit la această expoziţie cu modele noi de obiective pentru armele de calibru mic, care intră în echipamentul Ratnik, dezvoltat pentru forţele armate ale Rusiei. Crearea echipamentului Ratnik în paralel cu dezvoltarea unei noi puşti automate AK-12 şi a unui set de optică „pentru toate ocaziile”, va permite armatei ruse să depăşească în cele din urmă decalajul în domeniul echipamentului individual faţă de armatele principalelor ţări occidentale. Aceste dezvoltări deschid calea pentru crearea unor subunităţi şi unităţi cu personal cu înaltă calificare, formate din soldaţi şi sergenţi contractori, după principiul recrutării voluntare. O altă cale nu există, complexitatea echipamentelor militare moderne nu presupune utilizarea lor de către recruţi antrenaţi în grabă.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe