5 octombrie 2013, 09:47

O iniţiativă concretă privind refacerea şi dezvoltarea relaţiilor româno-ruse

россия румыния россия флаги

Cititorul nostru, domnul Marian Rădulescu, ne-a adus la cunoştinţă un eveniment îmbucurător şi lăudabil – înfiinţarea unei asociaţii de colaborare cu Rusia şi spaţiul slav.

În ziarul Magazin Sălăjean a apărut recent următoarea informaţie:

http://www.magazinsalajean.ro/eveniment/un-salajean-promoveaza-cultura-si-istoria-rusa-in-ue.html

Este vorba de domnul Gabriel Antoniu Lavrincik, director vânzări-export al cunoscutei fabrici de mobilă SIMEX din Şimleul Silvaniei care, împreună cu d-l Alexandru Mîţă, profesor de limba franceză în oraşul Vaslui şi manager al Association Culturelle Europea, au pus bazele Asociaţiei de Cooperare Strategică, Diplomatică, Economică, Culturală şi Educaţională cu Rusia şi Spaţiul Slav (ACSRSS), în cursul lunii septembrie a acestui an. Această asociaţie, structurată ca organizaţie non-guvernamentală, are ca principal obiectiv, după cum îi spune numele, relansarea şi dezvoltarea relaţiilor pe toate planurile cu Rusia şi Spaţiul Slav. Dacă luăm în considerare că spaţiul slav se întinde ca areal geografic până în Europa Centrală, se justifică perfect obiectivul promovării istoriei şi culturii popoarelor român şi rus, atât în Uniunea Europeană cât şi în Rusia.

Însă principalul scop, nemărturisit în acest articol însă atât de stringent, este ieşirea României din izolarea economică şi politică impusă de guvernările ultimului sfert de veac, tocmai prin ignorarea acestui spaţiu slav. Să nu uităm că ţările aparţinând spaţiului slav, din care Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Bulgaria sunt membre ale Uniunii Europene, au legături pe plan economic, politic şi cultural cu Federaţia Rusă, urmând exemplul Germaniei, Franţei, Marii Britanii, care au relaţii strânse cu Federaţia Rusă pe plan economic, în ciuda unor poziţii adverse în plan politic.

Dacă avem în vedere că Federaţia Rusă cu al său CSI şi cu Uniunea Vamală face parte din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, la care, mai nou, doresc să adere India şi Pakistan, deja se poate spune că noul centru de greutate al economiei mondiale este în Asia. Iar dacă „granzii" Uniunii Europene, urmaţi de majoritatea celorlalţi membri, sunt deja conectaţi cu Federaţia Rusă prin mecanismul colaborării, în primul rând economice, pentru România nu există decât calea refacerii legăturilor cu Moscova. Urgent şi fără ezitare, întrucât orice întârziere duce inevitabil la colaps economic şi explozie socială!

Aşadar, primul pas făcut de Bucureşti în direcţia apropierii de Moscova în vara acestui an, prin semnarea Acordului privind cooperarea în domeniul culturii, sportului, mass-media, turismului de către miniştrii de externe Serghei Lavrov şi Titus Corlăţean, trebuie urmat de toţi ceilalţi paşi necesari, cu prioritate în domeniul economic, după cum am arătat. Cu atât mai mult cu cât există de 10 ani Tratatul privind relaţiile de prietenie şi colaborare dintre Rusia şi România, cum bine a menţionat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Prin prezentarea acestui cadru general doresc să menţionez că iniţiativa înfiinţării ACSRSS de către d-nii Lavrincik şi Mîţă, pe lângă faptul că este o necesitate stringentă, se încadrează perfect în obligaţiile pe care România şi le-a asumat în documente oficiale pe plan extern. Obligaţii la fel de importante şi valabile ca şi cele asumate faţă de NATO şi UE. Spun acest lucru spre liniştirea „fanilor pro-occidentali", care deja se întreabă, doar pentru a face valuri, cine le-a dat dreptul şi competenţa celor doi de a înfiinţa această organizaţie non-guvernamentală.

Cât priveşte competenţa, iată ce spune VOX POPULI (printr-un comentariu la articol, semnat Mihail Gavril Popa): „Dacă autorităţile au fost incapabile să reprezinte Poporul Român şi să întreţină relaţii normale cu Federaţia Rusă, asemeni Ungariei sau Cehiei, state membre NATO, chiar înaintea României, atunci această datorie revine cetăţenilor responsabili ai României".

Dacă am deschis acest capitol, VOX POPULI, să prezint în cele ce urmează opiniile altor cititori. Un interesant punct de vedere este exprimat de d-l Cosmin Gheorghiţă: „În altă ordine de idei, vorbind din punctul de vedere al unei persoane care nu ştie un dram de rusă, persoană care fără să fie rusofobă, totuşi nu poate ignora istoria plină de frecuşuri dintre România şi Rusia, consider că cea mai mare greşeală post-decembristă comisă de vânduţii care ne conduc de 24 de ani a fost să rupă orice relaţie normală cu Rusia, să ignore toate oportunităţile economice şi să răcească relaţiile diplomatice dintre cele două ţări până aproape de stadiul de vrăjmăşie. Astfel, fără a câştiga nimic (nemţii şi americanii ai căror supuşi sclavi suntem au relaţii normale cu Rusia, ba mai mult, Rusia susţine întreaga economie UE prin toate obligaţiunile europene pe care le-a achiziţionat ca să-i ajute să iasă din criză, vorbim de sume astronomice în euro), România nu numai că pierde financiar, dar pierdem şi din punct de vedere geopolitic. Devenim tot mai insignifianţi şi mai izolaţi într-o zonă în care puteam fi lideri zonali. Felicitări Gabriel, bravo sălăjene, felicitări Alexandru, mult succes! Şi da, se pare că voi v-aţi orientat corect: Apusul cam apune, în timp ce Răsăritul e pe punctul de a răsări…".

Iată ce declară d-l Nicolae Tulici: „Nu pot decât să constat cu bucurie că există români de valoare de talia d-lui Gabriel, români care prin munca lor sensibilizează şi pun în discuţie câteva valori culturale şi diplomatice, valori pe care mulţi dintre noi le ignorăm. Cultura, stimaţi domni şi doamne, este răspunsul la multe dintre necazurile pe care azi le suportăm, iar din istoria noastră ar fi trebuit să ni le însuşim. Este simplu să critici, este simplu să fi Gică Contra, dar nu vedem „că nu putem dormi”, nu vedem „că ţara nu mai doarme”? Bieţi ignoranţi într-o ţară cu de toate dar fără minte. Criticăm non stop în nebunia noastră ca nişte vagabonzi pe plaiul mioritic, pentru că în 1989 ne-am câştigat libertatea de a fi răi, invidioşi, distructivi…. Dar nu uitaţi că prin ceea ce am făcut după 1989, libertatea mult visată s-a transformat în libertatea de a muri de foame „într-o ţară cu potop de grâu”. Greşim enorm şi e o mare gafă atunci când vorbim de Rusia ca despre o ţară eminamente comunistă. Cultura,promovarea ei, schimburile culturale au fost principalele mijloace de apropiere dintre state. Chiar nu avem nevoie de Rusia? Cine afirmă asta este iresponsabil, cultural, economic şi politic".

D-l Marius Văcărelu, jurnalist, declară pe Facebook: „Iniţiativa este una foarte bună, şi trebuie să aibă succes - de altfel, cunoscând pe cei ce o animă, acesta este un lucru sigur! Un salut călduros din Bucureşti pentru această asociaţie şi iniţiatorii ei"!

D-l Sorin Bele, din Oradea, declară la rândul său: „După anii de secetă în relaţiile ruso-române, nu pot decât să salut această iniţiativă a domnului Gabriel Antoniu Lavrincik. Să sperăm că crearea acestei Asociaţii va contribui la relansarea pe toate planurile, economic, cultural, social, politic a legăturilor dintre cele două popoare şi ţări, care convieţuiesc în acelaşi areal de sute de ani şi care fac împreună parte din aceeaşi familie ortodoxă. Cunoscând inteligenţa, pasiunea şi tenacitatea de care d-l Gabriel Antoniu Lavrincik a dat dovadă în promovarea reînnodării legăturilor ruso-române, nu mă îndoiesc de reuşita acestei noi acţiuni a domniei sale".

D-na Violeta Ştefania, din Ploieşti, făcând referire la capacitatea deosebita a lui Gabriel Lavrincik în arta comunicării, îşi exprimă aprobarea pentru această iniţiativă: „Aţi avut un hobby extraordinar şi o copilărie total deosebită. Miile de scrisori au necesitat efort, dedicare şi mai ales o mare pasiune. Într-o oarecare măsură aţi dat naştere unei „reţele sociale” în timpurile când nu existau nici computere, nici scânteia unei idei de „reţea socială. N-aş putea spune „Felicitări”. Mi se pare impropriu. Nu poţi felicita pe cineva pentru un hobby, pentru aceasta spun doar: Respect! Felicitările le las pentru înfiinţarea asociaţiei. Felicitări şi mult succes"!

D-l Cristian Bartl, din Cluj-Napoca, spune: „Cred că e momentul să trecem peste prejudecăţile pe care mulţi le avem despre ruşi şi Rusia şi să vedem oportunităţile pe care o relaţie bună le-ar aduce pentru ambele părţi. Domnilor, să fie într-un ceas bun"!

Iată opiniile unor oameni obişnuiţi, care trăiesc şi muncesc în România, care dau dovadă cu adevărat de patriotism, spirit civic şi raţiune. Aceştia s-au săturat să vadă şi să simtă pe propria lor piele urmările nefaste generate de transformarea României într-o colonie şi vor să trăiască normal şi demn într-o ţară încadrată armonios în lumea contemporană. Aceştia s-au saturat să-i vadă pe acei „analişti" de doi bani care nu încetează să adreseze injurii Rusiei şi conducătorilor săi şi să toarne aceleaşi gogoşi stricate despre „valorile occidentale", cu o violenţă devenită insuportabilă. Le spun acestor „analişti" şi „jurnalişti" ce câştigă sume astronomice din manipulare: sunteţi de doi bani, declaraţiile voastre tot de doi bani sunt! Citiţi aceste comentarii şi, dacă mai aveţi un dram de materie cenuşie în podoaba numită cap, trageţi concluzia ce se impune: VOX POPULI,VOX DEI!

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe