14 octombrie 2013, 12:42

Tainele metroului din Moscova

метро Театральная интерьер

Metroul din Moscova este unul dintre cele mai frumoase din lume. Cele mai multe staţii sunt adevărate opere de artă. Dar noi vom vorbi acum despre tainele oraşului subteran, despre lucrurile ascunse ochiului uman.

Zvonurile că în metroul din Moscova ar exista staţii secrete, buncăre guvernamentale, fantome şi locuri pline de mister circulă de mulţi ani. Dar ce este adevărat şi ce este ficţiune? Danila Veleţki, care se ocupă cu studierea Moscovei „subterane”, consideră că multe dintre aceste zvonuri sunt invenţii.

„Metroul este un obiectiv bine păzit, sunt puţini cei care reuşesc să ajungă în tunelele sale şi să le studieze. Cele mai multe poveşti despre şobolani mutanţi şi alte duhuri rele sunt doar invenţii ale oamenilor care ştiu că nimeni nu poate să le verifice. Însă faptul că există staţii secrete este adevărat”.

Se consideră că un buncăr guvernamental s-a afla într-o staţie specială, închisă, numită Sovetskaia, care se află între staţiile Teatralnaia (care înainte se numea Piaţa Sverdlov) şi Maiakovskaia. La dispoziţia personală a lui Stalin, s-a hotărât ca staţia Sovetskaia să fie folosită drept punct subteran de comandă al Statului Major de la Moscova. Aşa a apărut în centrul Moscovei o distanţă neobişnuit de lungă între staţii, ceea ce a provocat multe zvonuri. De aceea s-a decis construirea a încă unei staţii, Gorkovskaia, actuala Tverskaia, care s-a deschis în 1979. Unii afirmă că, pe drumul spre Tverskaia, dacă te uiţi cu atenţie, poţi vedea peronul staţiei Sovetskaia.

Alte staţii au reputaţie proastă. De exemplu, Sokol. Ea a fost construită adânc în pământ, pe locul de înmormântare a unor ostaşi din timpul Primului Război Mondial. Mecanicii de locomotivă se străduiesc întotdeauna să treacă prin acest tunel cu viteză maximă. Mulţi oameni sensibili încep să simtă acolo dureri de cap şi aproape întotdeauna se simte un miros straniu şi neplăcut. O situaţie similară se înregistrează şi cu staţia Piaţa Preobrajenskaia, care a fost construită sub un cimitir.

Danila Veleţki menţionează că, până în prezent, printre tinerii moscoviţi este răspândită legenda unui tren fantomă.

„De câteva ori pe lună, la miezul nopţii trenul fantomă apare pe linia inelară. El niciodată nu deschide uşile. În interior se află sufletele deţinuţilor, care au participat la construirea metroului şi au murit în timpul lucrului. Este un semn rău să vezi acest tren. Dacă totuşi uşile se deschid, nu trebuie să intri în el, altminteri dispari fără urmă”.

Metroul din Moscova este frumos şi misterios. Şi totuşi, dacă aţi intrat în el, opriţi-vă pentru o clipă, uitaţi-vă în jur şi doar după aceea intraţi în vagon. Uitaţi-vă pe geam în tunel: poate aşa veţi afla câteva dintre misterele metroului din Moscova.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe