29 octombrie 2013, 11:05

Shell îşi vinde exploatările de gaze de şist din SUA

Shell îşi vinde exploatările de gaze de şist din SUA

Cea mai mare companie petrolieră din UE, Royal Dutch Shell Plc a început procesul de vânzare a exploatărilor de gaze de şist din SUA după ce compania a fost nevoită să admită rezultatele comerciale slabe ale acestora.

Compania Shell se numără printre companiile care au crezut în estimările prea optimiste ale perspectivelor proiectelor de exploatare a gazelor de şist din SUA. După doi ani de investiţii în acest domeniu, compania olandeză a înţeles că proiectele pe care le-a cumpărat sunt lipsite de perspective pe termen lung. Acum o lună, Shell a recunoscut eşecul investiţiilor în gaze de şist şi a redus oficial valoarea contabilă a activelor deţinute în SUA cu 2,1 miliarde de dolari. Printre „perlele coroanei” care au fost scoase la vânzare, se numără perimetrele Eagle Ford din Texas şi Mississippi Lime din Kansas. În august, Shell a ajuns la concluzia că proiectele în care compania a investit peste 24 de miliarde de dolari aduc pierderi şi a decis că opţiunea cea mai bună ar fi să scape de ele cât mai rapid.

Pentru a nu speria potenţialii cumpărători, purtătorul de cuvânt al companiei, londonezul Jonathan French a declarat că „activele productive din Eagle Ford oferă oportunităţi valoroase de creştere pentru un operator cu experienţă”. Aspectul ironic al acestei declaraţii constă în faptul că pe planetă există foarte puţine companii care ar putea concura cu Shell la capitolul „experienţă”, deoarece compania olandeză este una dintre cele mai bătrâne companii petroliere din lume. Dacă Shell, cu toată experienţa, tehnologia şi posibilităţile investiţionale, nu mai poate scoate bani din exploatările gazelor de şist din SUA, atunci este dificil de înţeles ce altă companie ar putea să obţină un rezultat mai bun.

Revoluţia gazelor de şist se află la începutul sfârşitului. Prognozele ultra-optimiste ale anilor precedenţi încep să se lovească de realitatea cruntă a reducerii dramatice a productivităţii exploatărilor gazifere. „Băieţii deştepţi” ai industriei petroliere încep să iasă din joc.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe