30 octombrie 2013, 15:16

Glenn Greenwald părăseşte The Guardian. NSA, în gardă

Glenn Greenwald părăseşte The Guardian. NSA, în gardă

Jurnalistul Glenn Greenwald de la ziarul londonez The Guardian, primul care a început să publice dezvăluirile „fugarului Edward Snowden”, fost angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA, despre spionajul global al NSA, pleacă de la ziar.

Pe 31 octombrie, în The Guardian va apărea pentru ultima dată rubrica sa. Însă asta nu înseamnă că agenţia secretă poate să răsufle liniştită. Dimpotrivă, Greenwald promite noi deconspirări ale acţiunilor secrete ale NSA.

Greenwald, care trăieşte şi scrie în Brazilia, la Rio de Janeiro, a declarat că a primit o ofertă pe care un ziarist o primeşte o dată în viaţă şi nu o poate refuza. Ziaristul nu a dat niciun fel de detalii despre noul loc de muncă. Potrivit unor date, este vorba despre o nouă publicaţie care va publica materiale politice de deconspirare. Greenwald ar urma să selecteze angajaţi şi să fie unul dintre şefii publicaţiei. De asemenea, el intenţionează să finalizeze cartea despre secretele serviciilor secrete americane şi ale organelor speciale.

Nici despre conţinutul acesteia el n-a declarat deocamdată nimic concret. Însă nu este greu de ghicit: NSA trebuie să se pregătească pentru noi neplăceri. Greenwald anunţă că va continua să informeze publicul.

„Pot doar să spun că NSA are programe de supraveghere inteligente despre care societatea încă nu ştie nimic. Agenţia îşi îmbunătăţeşte permanent capacităţile tehnice. Noi intenţionăm să facem lumină în acest caz, fără a aduce prejudicii securităţii naţionale”.

Greenwald, în vârstă de 46 de ani, este originar din oraşul New York. Jurist de profesie (expert în dreptul constituţional al SUA), blogger şi autor a patru bestseller-uri politice despre preşedinţia lui George Bush junior şi administraţia prezidenţială americană. Până în această vară, numele lui era cunoscut doar în cercurile de specialişti în domeniu.

După ce în iunie Greenwald a început să publice în The Guardiandezvăluirile făcute de Snowden, el a devenit cunoscut în întreaga lume. Acum Greenwald este declarat un maestru al investigaţiei jurnalistice de nivel mondial. El consideră că, în prezent, acest gen de ziaristică este pe cale de dispariţie şi trebuie să se lupte pentru „supravieţuirea” sa. Greenwald declară că în SUA a început un adevărat atac împotriva persoanelor precum Snowden şi a ziariştilor care lucrează cu aceştia. El respinge încercările autorităţilor americane de a-l prezenta pe Snowden drept trădător şi complice al teroriştilor.

„El (Snowden) ar fi putut să vândă toate secrete sale unui serviciu de spionaj străin şi să trăiască prosper până la sfârşitul vieţii. Dacă într-adevăr ar fi vrut să facă rău SUA, ar fi putut să ofere aceste documente duşmanilor SUA. El nu a făcut aşa ceva. El a înţeles că NSA este o organizaţie secretă sinistră, iar activitatea ei subminează bazele libertăţilor civile şi politice nu doar din SUA, ci din întreaga lume. Şi a considerat de datoria sa să comunice acest lucru”.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe