30 octombrie 2013, 11:29

SUA mizează pe România

SUA mizează pe România

Desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă în România are pentru Rusia mai mult o importanţă politică decât militară. Sistemul din România va unifica dispozitivele antibalistice ale câtorva state europene, printre care Cehia, Turcia, Olanda şi Spania.

Direcţia sud-estică de amplasare a scutului antirachetă american în Europa a apărut după venirea la putere a lui Barack Obama, în 2009. Până atunci se intenţiona amplasarea unor dispozitive de lansare GBI în Polonia şi a unui radar în Cehia. Atunci, Moscova şi-a exprimat temerea că sistemul ar putea fi folosit pentru interceptarea rachetelor ruseşti. Decizia lui Barack Obama privind amplasarea sistemului în România (rachete interceptoare SM-3) şi Turcia (radar) a schimbat starea de lucruri. Rachetele au o rază de acţiune mai mică comparativ cu GBI, iar radarul de pe ţărmul sudic al Turciei este practic inutil pentru interceptarea rachetelor lansate de pe teritoriul Rusiei în direcţia nordică.

În pofida faptului că proiectele militare ale SUA, realizate în prezent, nu reprezintă o ameninţare directă la adresa forţelor nucleare ruseşti, perfecţionarea scutului antirachetă american poate reprezenta un pericol în viitor. În primul rând, este vorba despre dezvoltarea scutului rachetă cu bază maritimă şi de elaborarea unor mijloace de atac nenucleare de înaltă precizie.

Deocamdată, Forţele Navale ale SUA îşi concentrează navele, utilate pentru folosirea rachetelor interceptoare SM-3, în principal, în Oceanul Pacific. Însă mobilitatea flotei permite ca ele să fie desfăşurate operativ în otice zonă din Oceanul Mondial. Un pericol real reprezintă în condiţiile dezvoltării paralele a sistemului de apărare antirachetă şi programul Lovitură Globală Promptă (Prompt Global Strike). El prevede elaborarea unor mijloace de atac nepilotate, care permit să se aplice lovituri asupra oricărei ţinte de pe Terra, în decurs de o oră. În plus, crearea şi amplasarea unor astfel de sisteme nu este limitată în niciun fel.

În cazul în care această situaţie va deveni reală, problema începerii unui război va ţine exclusiv de voinţa şi scopurile conducerii americane, iar o astfel de evoluţie a evenimentelor este inacceptabilă pentru Rusia. Menţinerea parităţii strategice necesită dezvoltarea forţelor armate, îndeosebi a forţelor de descurajare nucleară şi apărare aerospaţială.

Amplasarea de noi sisteme de rachete mobile de tip Yars, perfecţionarea rachetei Bulava şi a submarinelor Borei, sporirea sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă vor permite să se spere în menţinerea parităţii. Sistemele mobile şi submarinele sunt cel mai puţin vulnerabile: imprevizibilitatea poziţiei de stat îngreunează activitatea sistemului antirachetă într-un război nuclear ipotetic.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe