9 noiembrie 2013, 10:27

Irakul cere sprijinul Rusiei

Irakul cere sprijinul Rusiei

Confruntat de peste 8 ani cu un val nesfârşit de atentate interetnice, Irakul doreşte să le pună capăt, echipându-şi armata cu cele mai eficiente tehnologii ruseşti antiteroriste.

Primul contract de arme ruseşti în valoare de 4 miliarde USD include echipamente de stat major C4 (comandă, control, comunicaţii şi computere), necesare implementării unui sistem ISTAR (utilizat la colectarea de informaţii prin diverşi senzori, localizarea, supravegherea şi capturarea/destructurarea grupărilor teroriste), împreună cu 48 de elicoptere de atac Mi-28NE şi sisteme AA Panţir-S1. Piloţii irakieni au început sa se instruiască pe Mi-28 la centrul de instrucţie al elicopteriştilor ruşi de la Torzhok (120 km nord de Moscova).

http://youtu.be/RlerXzE7uT8

După ocuparea Irakului de către armata SUA, avioanele MiG-21,23,29, Su-22, 24, L-39, Mirage F-1Q şi elicopterele de atac Mi-24, au fost date la fier vechi de către trupele de ocupaţie. În locul acestora, SUA au permis Irakului să achiziţioneze cu precădere doar aeronave second hand inferioare, în valoare de 13 miliarde USD de care armata irakiană nu are nevoie. Au fost cumpărate, spre a fi folosite ca avioane de luptă, 16 de aparate americane de atac cu elice de tip Beechcraft AT-6B Texan II, 10 avioane bimotoare de cercetare Beechcraft King Air 350, 3 avioane de transport militar C-130 Hercules, 18 avioane iordaniene ultrauşoare Seabird SBL-360 Seeker/Westar.

http://youtu.be/Ku3FZR6d54U

Totodată SUA au mai vândut Irakului 10 elicoptere americane de observare Bell OH-58 Kiowa, 16 elicoptere de transport uşor Bell UH-1H Iroquois şi 24 elicoptere civile Bell 407, pe care le-a înarmat cu mitraliere. Ca aeronave de şcoală, SUA au pus Irakul să cumpere 18 avioane cu piston de faza 1, de tip Cessna 172 Skyhawk şi 5 avioane Cessna 208 Caravan, iar pentru faza a 2-a, au fost cumpărate alte 15 avioane Beechcraft T-6 Texan II.

În ultimii ani, la presiunea SUA, Irakul a fost nevoit să rezilieze rând pe rând contractele de armament semnate cu ruşii, în parte, ele fiind recent reînnoite. Bagdadul preferă să cumpere arme din Rusia datorită familiarizării cu echipamentul sovietic pe care armata lui Saddam Hussein l-a exploatat în trecut. Diversificarea furnizorilor de armament permite şi diminuarea influenţei SUA şi a aliaţilor lor occidentali asupra Irakului.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe