16 noiembrie 2013, 10:18

Cum se reconfigurază alianţele politico-militare din Orientul Mijlociu? Partea a II-a

Cum se reconfigurază alianţele politico-militare din Orientul Mijlociu? Partea a II-a

Secretarul de stat american, John Kerry, a făcut o vizită neplanificată în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu regele Abudullah bin Abdulaziz și cu omologul său saudit Saud al-Faisal, pentru a aplana tensiunile create de Riyadh în relaţia sa cu Washingtonul.

Kerry a refuzat prezenţa la orice întâlnire a lui Bandar al-Sultan, puternicul șef al serviciilor de informaţii saudite, un om cu mare influenţă asupra liderilor militari saudiţi. Kerry îi ceruse anterior lui Sultan să-şi schimbe şi el strategia, sistând pentru o vreme sprijinul acordat grupurilor teroriste, mai ales Al-Qaida. Sultan nu numai că nu s-a conformat, dar l-a amenințat pe Kerry că, dacă vrea, încetează orice cooperare pe linie de securitate cu Washingtonul.

Ce anume ştie Kerry şi nu vrea să priceapă Sultan?

Într-un interviu recent acordat jurnaliştilor ruşi, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu a declarat: „Inamicul principal al Rusiei este terorismul internaţional, uitaţi-vă cine luptă în Siria, Afganistan, Mali, Libia”. Precedentul creat prin declanşarea „primăverii arabe” prin care nu s-a dorit democratizarea, ci generarea de instabilitate la scară largă sub pretextul islamizării, a fost urmat de înarmarea unei entităţi non-statale precum mercenarii islamişti din Siria de către Arabia Saudită şi Qatar, precum şi de repetatele lovituri aeriene ale aviaţiei israeliene asupra trupelor şi depozitelor de arme ale armatei naţionale siriene, menite să-i ajute pe rebeli.

Toate acestea au condus la deschiderea cutiei Pandorei şi Rusiei nu-i mai poate impune nimeni să nu ia singură măsurile cuvenite. N-are rost să mai explic faptul că această declaraţie stabileşte totodată locul şi rolul recent createi flote ruse care operează, pentru moment, în estul Mediteranei. În prima parte a anului 2014 urmează să i se alăture flotei ruse din Mediterana şi prima navă de desant-portelicopter rusească din clasa Mistral, motiv pentru care pe Arabia Saudită a apucat-o brusc dragostea de submarinele germane. Baza aeriană Papandreu de la Paphos din Cipru este şi ea amenajată de ruşi pentru a găzdui, începând din 2014, componenta aeriană a forţei antiteroriste, care se compune dintr-un grup de avioane de lovire, înarmat preponderent cu rachete de croazieră stealth Kh-101 (rază de acţiune 3.500 km) şi un grup de avioane de transport greu (rază de acţiune 4.000 km) necesar inserţiei prin paraşutare a regimentelor 108 şi 247, aparţinând forţelor pentru operaţiuni speciale ruseşti.

Prima mutare în teren a războiului total declarat de Rusia terorismului s-a consumat pe 7 noiembrie 2013, când a ajuns în Irak prima tranşă de echipamente antiteroriste livrate de Rusia, printre care patru elicoptere de atac şi câteva sisteme de apărare AA. Fiind confruntat de peste 8 ani cu un val nesfârşit de atentate interetnice, cărora Irakul doreşte să le pună capăt cât mai curînd, acesta a cerut sprijinul Rusiei. Irakul, aflat în imediata apropiere a Turciei şi Iranului şi ale cărui rezerve de ţiţei se situează pe locul 6 în lume, nu-şi poate valorifica acest potenţial la export, datorită concurenţei acerbe a Arabiei Saudite şi a sateliţilor săi din zona Golfului care coincide cu generarea şi alimentarea permanentă a instabilităţii interne.

http://romanian.ruvr.ru/2013_11_09/Irakul-cere-sprijinul-Rusiei-9978/

După suspendarea ajutorului dat de SUA în armament, de 1,5 miliarde USD anual (care includea 4 F-16, 10 AH-64 Apache, 4 tancuri M1A1, piese de schimb pentru ele şi rachete anti-navă Harpoon), Egiptul a decis să întrerupă colaborarea cu SUA, schimbând ca şi Irakul, direcţia geopolitică regională, cerînd totodată sprijinul Rusiei pentru a pune capăt atentatelor teroriste comise de Fraţii Musulmani. Sergei Şoigu şi Serghei Lavrov au discutat la Cairo cu omologii lor egipteni, pe 13 noiembrie 2013, despre un contract de armament, în valoare de 4 miliarde USD, finanţat printr-un credit rusesc. Ei au pregătit totodată şi vizita preşedintelui Vladimir Putin în Egipt, care va avea loc la sfârşitul acestei luni, ocazie cu care contractul va fi semnat. Ar putea fi vorba în primă instanţă de elicoptere de atac Mi-28 (în locul AH-64 americane), avioane MiG-29M sau Su-30MK2 (în loc de F-16 block 52) şi baterii de rachete de coastă Bastion-P, înarmate cu rachete supersonice Yakhont (în locul rachetelor Harpoon). Momentul marchează totodată şi o posibilă revenire a ruşilor, după o absenţă de 40 de ani, în fosta lor bază aeriană din peninsula Ras Banas de la Marea Roşie (situată la 200 km de baza navală saudită Yanbu şi 400 km de cea aeriană Jeddah), de unde au fost evacuaţi pentru a le face loc americanilor. Dar şi instalarea cartierului general al forţei navale antiteroriste ruse la Port Said, bază navală care controlează accesul în Canalul Suez.

De acum încolo, grupările teroriste din Orientul Mijlociu nu mai pot conta absolut deloc pe elementul cheie reprezentat de „loviturile aeriene preventive” americane, rezumându-se pe viitor la un eventual sprijin aerian acordat de către Israel, Arabia Saudită şi sateliţii ei din zona Golfului. Numai că într-un articol mai vechi din Vocea Rusiei precizam că Almaz-Antei a finalizat organizarea procesului de producţie a sistemelor S-300 PMU-2, PMU-3 (S-400 Triumf) în fabricile sale de la Nijni Novgorod şi Kirov care vor ajunge la capacitatea maximă la începutul anului 2014. Din 2015, când se vor introduce în producţie noile sisteme S-500 şi se vor deschide alte 3 fabrici de rachete anti-balistice, Almaz-Antei va deveni lider mondial la această categorie de arme. Modernizarea vechilor sisteme de rachete AA ruseşti şi sovietice, la fabricile din Nijni şi Kirov, în paralel cu achiziţionarea noilor sisteme AA cu rază mare de acţiune, pare a fi una din soluţiiile cele mai la îndemână pentru statele şi organizaţiile politico-militare din zonă, răvăşite de acţiunile grupărilor teroriste. Pentru că noile sisteme AA ruseşti au rolul de a anihila din start avantajul pe care Israel, Arabia Saudită şi sateliţii ei din zona Golfului mizează, datorită flotei de aeronave moderne de tip F-15, F-16, F-18, Eurofighter Typhoon şi AH-64 Apache, pe care le deţin.

http://romanian.ruvr.ru/2013_06_21/Investitii-uriaSe-ale-Rusiei-in-capacitatile-de-productie-ale-rachetelor-AA-cu-raza-lunga-de-actiune/

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe