2 februarie 2014, 18:29

Interviu cu Valentin Vasilescu, victima unei grave erori judiciare

Interviu cu Valentin Vasilescu, victima unei grave erori judiciare

Valentin Vasilescu, pilot de aviaţie, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni, a trăit o mare dramă dupa ce a fost acuzat pe nedrept în dosarul Tigareta 2. Au urmat ani întregi de luptă cu autorităţile.

Abia în 2009, Valentin Vasilescu a primit verdictul de om nevinovat. Pe 30 ianuarie 2014, el a câştigat definitiv procesul cu statul român, care a avut ca obiect repararea prejudiciilor erorii judiciare. Drept urmare, statul român va trebui să-i plătească daune morale şi materiale, de asemenea despăgubiri pentru durata nerezonabilă a procesului. Într-un interviu pentruVocea Rusiei, domnul Valentin Vasilescu ne-a oferit mai multe detalii.

Vocea Rusiei: Aţi fost victima unei grave erori judiciare, fără precedent în România. Ce au însemnat pentru dumneavoastră aceşti 16 ani de hărţuire judiciară în cazul Ţigareta 2?

Valentin Vasilescu: Rezultatul este acela pe care-l poate observa oricine din prima clipă, anume că mi-am pierdut serviciul şi sunt şomer din 2004, că am început să am probleme de sănătate. Am avut sechestru pus pe apartament şi autoturism, din momentul arestării şi până în 2008. Apoi am făcut datorii şi am fost foarte aproape să-mi vând apartamentul, ca să am din ce trăi. Şi interdicţie de a părăsi Bucureştiul am avut în aceşti primi 10 ani, apoi n-am avut bani ca să mai pot pleca undeva. Am avut şi cred că am şi acum interdicţia de a ocupa orice post în aviaţie, domeniu în care am calificare. Aşa se face că m-am înscris, am concurat fără loc şi am picat în zece rânduri pentru posturile de comandant-adjunct, controlor de trafic, şef operaţional, scoase la concurs de mai multe aeroporturi din ţară, cele mai recente fiind Băneasa şi Târgu Mureş. În toţi aceşti ani, am bătătorit aleile şi culoarele parchetelor şi tribunalelor din Bucureşti, am fost urmărit pas cu pas, am primit tot felul de ameninţări prin telefoane anonime, etc.

Vocea Rusiei: Cum a reacţionat presa din România la aflarea acestei sentinţe care vă conferă în mod oficial statul de primul deţinut politic postdecembrist al României?

Valentin Vasilescu: La vremea apariţiei scandalului Ţigareta 2 şi ani buni după aceea, trusturile media au explodat transmiţând şi scriind tone de fabulaţii despre acest caz. Toate purtând pecetea ignoranţei crase şi a relei credinţe, în ceea ce priveşte un domeniu bine reglementat, cum este cel al aviaţiei. Până în prezent, niciun patron din presa românească nu-a catadicsit să constate că eu exist şi să-şi autorizeze proprii jurnalişti să analizeze măcar probele puse la dispoziţie de mine. Aşa se face că şi după anunţarea sentinţei, cu excepţia Alessandrei Stoicescu de la Antena 3 şi a Adinei Anghelescu redactor la site-ul Lumea Justiţiei, întreaga media românească a decis să-o treacă sub tăcere.

Vocea Rusiei: Pentru că aveţi o strălucită carte de vizită ca militar, credeţi că s-a realizat compatibilizarea armatei şi a serviciilor de informaţii româneşti cu cele occidentale odată cu apropierea şi apoi intrarea României în NATO?

Valentin Vasilescu: Într-o măsură mai mică sau mai mare, atât cât le-au permis decidenţii politici. Dacă e să ne raportăm la victoriile serviciilor de informaţii româneşti, ele rezumă la implicarea în jocurile politice, prin furnizarea către presă, prin mijlocirea direct a procurorilor a mii de transcrieri ale convorbirilor telefonice interceptate de ele, fără să existe vreun temei legat de siguranţa naţională. De exemplu, în anul 1998 inculpații aflaţi în arest în dosarul Țigareta 2 au aflat înainte de declanşarea procesului despre existenţa Dosarului secret nr. 18 conţinând acte de constatare, odată cu apariţia lor într-un articol din Evenimentul Zilei intitulat Țigareta 2 trebuia să ajungă Țigareta 100. Acestea au fost livrate spre publicare jurnalistului Christian Levant (Cristian Vanucică, pe numele de pe diploma de absolvire a școlii militare subofiţeri de securitate şi miliţie absolvită de acesta), cel mai probabil de către procurorul militar Mihai Popov, şeful anchetatorilor cazului Țigareta 2. În articol apar paragrafe fără nici o legătură cu dosarul cauzei, din transcrierile interceptărilor telefonice, dintre cetăţeanul bulgar Rumen Draganov, director operaţional al companiei aeriene Air Sofia şi inculpatul Dumitru Popescu, angajatul firmei de intermediere şi brokeraj aeronautic Quick Aero Service, firmă al cărui patron era Shimon Naor şi care era suspectată că servea drept paravan pentru serviciile de informaţii româneşti, în traficul cu arme. Factorul politic l-a obligat pe generalul maior Cornel Grigoraş, şeful Direcţiei de protecţie din Serviciul de Informaţii Externe (serviciu care n-avea competenţe teritoriale în România) să livreze procurorilor militari aceste acte de constatare interne a căror motivaţie era: protejarea vieţii şi acţiunilor spionului SIE, Rumen Dragnov, prin monitorizarea convorbirilor lui telefonice. Ca urmare a publicării în Evenimentul Zilei a articolului respectiv, spionul SIE Rumen Dragnov, care făcea parte şi din guvernul bulgar, a fost deconspirat, demis din funcţia guvernamentală şi anchetat de serviciile de informaţii bulgare. Simultan cu acestea, generalului SIE în rezervă Ioan Talpeş care era ambasadorul României la Sofia, autorităţile bulgare i-au pus în vedere ca în 48 de ore să plece acasă.

Vocea Rusiei: Care a fost primul gând legat de suma de bani care urmează să o primiţi, atunci când aţi aflat sentinţa?

Valentin Vasilescu: M-am bucurat că voi avea căldură la caloriferul din camera băiatului meu, pentru prima oară după 10 ani.

Vocea Rusiei: În final, ce mesaj le transmiţi românilor?

Valentin Vasilescu : Un sfat - să nu se aştepte de la cei ajunşi după 1989 direct în stratosferă pe mormane de bani mulţi şi furaţi ca ei să vadă şi să înţeleagă un „vierme” care are curajul să se lupte pentru dreptatea lui. N-o vor face nici atunci când viermele câştigă definitiv bătălia cu Justiţia. Oricum, la ei în stratosferă, Justiţia nu va ajunge niciodată.

  •  
    şi distribuie pe