15 februarie 2014, 10:51

China se pregăteşte să spargă blocada

China se pregăteşte să spargă blocada

China devine la sfârşitul acestui an prima economie mondială, ameninţând statutul de lider militar al SUA în vestul Pacificului.

Conservarea statutului actual al SUA se obţine doar prin împiedicarea Chinei de a-şi pune în valoare puterea economică, prin extinderea acţiunii forţei sale militare în oceanele Indian şi Pacific.

Rutele maritime ale flotei militare a Chinei constau în ieşirea în Oceanul Indian, prin strâmtorile Malacca şi Sunda; în Oceanul Pacific prin Canalul Babuyan (între nordul Filipinelor şi Taiwan) sau spaţiul dintre arhipelagul japonez Okinawa (Ryukyu) şi insula Taiwan; în Marea Japoniei prin spaţiul dintre Japonia şi Coreea de Sud. Strategia americană în Pacific am explicat-o într-un material mai amplu:

https://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.3119

Recent a apărut un nou studiu ştiinţific al centrului Arroyo, de pe lângă prestigioasa instituţie RAND Corporation, care a fost comandat de Pentagon şi intitulat „Instalarea de baterii anti-navă cu baza pe sol în Pacificul de vest”. În colegiul ştiinţific şi totodată pe funcţiile de şefi ai grupurilor de lucru RAND Corporation, funcţionează numeroşi generali şi amirali în rezervă ai SUA, al căror profesionalism a fost dovedit în războaiele purtate în ultimele decenii de armata americană. Spre deosebire de România unde minţile luminate în acest domeniu sunt înadins hăituite, eliminate din viaţa socială şi determinate să facă foamea.

http://romanian.ruvr.ru/2014_02_02/Interviu-cu-Valentin-Vasilescu-victima-unei-grave-erori-judiciare-3758/

Lucrarea mai sus amintită pleacă de la premisa că numai crearea unui dispozitiv amplu de monitorizare şi cu reacţie imediată mai poate intimida China, ţinând-o captivă în cutiuţa ei. Numai că diversitatea misiunilor din acest teatru depăşeşte cu mult capacitatea de acţiune a actualului dispozitiv aero-naval american dislocat în Pacificul de Vest şi al aliaţilor SUA. Autorii raportului definesc trăsăturile principale ale unei noi strategii bazate pe un sistem defensiv, creat din sute de baterii anti-navă cu baza pe sol, ca parte integrantă a pregătirii din timp a unui aliniament continuu de blocadă, care să interzică flotei chineze străpungerea căilor de acces prin punctele obligate, reprezentate de strâmtorile navigabile. Întrucât, în prezent, armata SUA nu are amplasate baterii anti-navă cu baza la sol în regiune, raportul pledează pentru crearea acestui sistem defensiv, configurat pe lanţurile de insulele, care permit controlul aliniamentului de blocadă al regiunii Asia-Pacific.

http://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/technical_reports/TR1300/TR1321/RAND_TR1321.pdf

Publicarea raportului a coincis cu desfășurarea de către Japonia a unui nou dispozitiv defensiv, format din cinci baterii de rachete anti-navă Type-88, pe insula Miyako şi pe alte câteva insule din arhipelagul Okinawa (Ryukyu). Mai precis în strâmtoarea dintre Okinawa şi Miyako cu lungimea de 300 km, una din principalele căi de acces ale marinei chineze la oceanul Pacific şi de acolo spre SUA. RachetaType-88 are o rază de acţiune de 150 km şi este similară cu Harpoon a americanilor. Mai mult decât atât, Japonia şi-a declarat intenţia de a naţionaliza 280 de insule pe care să-şi extindă dispozitivul de rachete anti-navă.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Location_of_the_Ryukyu_Islands.JPG

Cu tot respectul faţă de caracterul ştiinţific al raportului, el pare incomplet. Pentru a analiza eficacitatea noului concept, trebuie modelat matematic şi modul în care aliniamentul constituit din baterii anti-navă este influenţat până la neutralizare, de anumiţi factori aleatorii. Plecând de la realitatea din teren, anume că pentru a realiza continuitatea acestui aliniament defensiv, 50% din baterii vor trebui amplasate pe insule de foarte mici dimensiuni între 2-4 km pătraţi, cu relief stâncos, care nu permit şi dislocarea unor forţe de apărare AA, sau a infanteriei marine americane, antrenate în respingerea desantului chinezesc.

http://topnews.in/law/files/diaoyu-dao01.jpg

Un exemplu concret de ineficacitate al noii strategii a SUA este arhipelagul Senkaku, aflat între insula Miyako şi Taiwan, format din 8 insuliţe care aparţin Japoniei şi este revendicat în ultimul timp, tot mai agresiv de către China. Chinezii şi-au prelungit zona de acţiune în marea Chinei de est, între Japonia şi Taiwan, peste insulele Senkaku (aparţinând Japoniei) creând o zonă de supraveghere aeriană şi maritimă, bazată pe 78 de drone. Aparatele fără pilot chinezeşti efectuează constant până la 60 de zboruri de recunoaştere pe zi, cu o durată medie de 4 ore, hărţuind echipajele din serviciul de luptă al aviaţiei inamice, blocând canalele de dirijare la interceptare a aviaţiei militare japoneze şi americane dislocate în Japonia.

https://www.scmp.com/sites/default/files/2013/11/28/zxzxz.jpg

China a dezvoltat în ultimii 4 ani cel mai mare și mai complex program de proiectare şi construcţie de drone (avioane fără pilot) care evoluează de la o zi la alta.

http://romanian.ruvr.ru/2014_01_14/China-antreneaza-SUA-intr-o-spirala-autodistructiva-2995/

De aceea China este în măsură să creeze, începând din 2014, alte două zone de supraveghere aeriană şi maritimă. Prima o continuă pe cea instituită în 2013 întinzându-se din Taiwan până în centrul insulelor Filipine.

http://mapper.acme.com/?ll=8,120&z=6&t=H&marker0=8,120,Sulu%20Sea

A doua vine tot în continuarea zonei de supraveghere deja instituite în 2013, la nord de aceasta,în marea Galbenă şi marea Japoniei, între Coreea de sud şi Japonia.

http://mapper.acme.com/?ll=30,125&z=6&t=H&marker0=30,125,East%20China%20Sea

Urmând ca din 2015 China să creeze şi ultima verigă în lanţul de zone de supraveghere, anume la ieşirea în Oceanul Indian, prin strâmtorile Malacca şi Sunda. Astfel, China va monitoriza din aer amplasarea fiecărei baterii din cadrul viitorului dispozitiv format din baterii de rachete anti-navă americane. Şi la nevoie, să nimicească o parte din el, creând culoare pentru flota chineză.

http://mapper.acme.com/?ll=4,100&z=5&t=H&marker0=4,100,Strait%20of%20Malacca

Al doilea factor susceptibil să neutralizeze, cel puţin în parte, aliniamentul constituit din bateriile anti-navă, îl reprezintă forţele aeriene ale Chinei care devin tot mai puternice prin sporirea exponenţială a numărului avioanelor din generaţia a 4++ şi prin noul avion militar chinezesc de transport greu Xian Y-20, a cărui rază de acţiune de 4.500 km, depăşeşte cu mult aliniamentul blocadei. Având o sarcină utilă maximă de 66 de tone, Xian Y-20 a fost special creat pentru operațiunile de inserție prin parașutare ale Corpului 15 Aeropurtat al Chinei. Xian Y-20 fiind capabil să ia la bord şi tancul chinezesc ZTZ-99A2 de 54 t, similar celui german Leopard 2. Potenţialul financiar şi tehnologic al Chinei permite ca din 2014, cadenţă de fabricaţie a acestui avion, să ajungă la 5-7 aparate pe lună. Cu o singură condiţie: Rusia să livreze motoarele PS-90A21 de care China are nevoie pentru a echipa aparatele Y-20.

http://romanian.ruvr.ru/2013_11_03/China-Cu-sau-fara-motoare-ruseSti-8987/

Concluzionând, China are în Asia de sud-est interese comune cu Rusia, anume scoaterea SUA de pe această piaţă care reprezintă 60% din populaţia Terrei. Fără tehnologia militară de ultimă oră şi fără aprovizionarea cu gaze şi petrol de către Rusia, economia Chinei ar stagna. Recentul plan investiţional al Chinei în Europa de est în cadrul căruia, în mod teoretic, România tânjeşte fără nicio şansă să beneficieze de 8-10 miliarde de euro, este şi el parte a politicii comune ruso-chineze de eliminare a controlului american global.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe