6 martie 2014, 18:34

Moscova a pus pistolul la tâmpla dolarului

Moscova a pus pistolul la tâmpla dolarului

După ce Rusia s-a arătat dispusă să meargă până la capăt pentru a apăra interesele etnicilor ruşi din Ucraina, rusofobii occidentali s-au repezit să ameninţe Moscova cu sancţiuni economice „devastatoare”. După două declaraţii venite din capitala Rusiei, UE a renunţat la sancţiuni, iar oficialii americani au amuţit.

În cadrul conferinței de presă dedicate crizei ucrainene, Vladimir Putin a specificat clar că toți care-și doresc să introducă sancțiuni împotriva Rusiei trebuie să înțeleagă că „efectul va fi reciproc”. La scurt timp după conferință, consilierul prezidențial Serghei Glaziev a acordat un amplu interviu presei din Rusia pentru a detalia modul în care Rusia va reacționa la sancțiunile americane. Pentru a înțelege seriozitatea mesajului, trebuie luat în calcul faptul că Glaziev este autorul a două proiecte economice majore: Uniunea Vamală și Uniunea Eurasiatică care au devenit proiecte-cheie pentru politica externă a Federației Ruse.

Consilierul prezidențial „a pus pe tapet” următoarele măsuri economice care vor fi introduse dacă SUA va încerca să declanșeze un război economic împotriva Federației Ruse:

„Vom fi nevoiți să ne reorientăm către alte valute și să instituim un sistem propriu de decontare. Avem relații excelente cu parteneri în Est și în Sud și nu numai că vom găsi modalități de a lichida interdependența noastră financiară față de SUA, dar vom ieși cu bine din aceste sancțiuni. Încercarea de a introduce sancțiuni împotriva Rusiei se va finaliza printr-o prăbușire a sistemului financiar american, prăbușire care va rezulta în lichidarea dominației americane în cadrul sistemului financiar global. Dacă SUA vor introduce sancțiuni împotriva structurilor de stat, noi vom considera că returnarea creditelor contractate de companiile rusești de la băncile americane este imposibilă. Sancțiunile sunt o lamă cu două tăișuri. Dacă SUA vor îngheța activele noastre, noi vom îngheța pasivele companiilor rusești în dolari. Asta va însemna că băncile și companiile rusești nu-și vor plăti datoriile față de partenerii americani”.

În fond, Glaziev a punctat două aspecte deosebit de dureroase pentru SUA. Renunțarea la dolar în tranzacțiile internaționale, adică vânzarea petrolului și gazului rusesc pentru ruble, yuani, aur sau orice altă monedă decât dolarul va fi o lovitură grea aplicată sistemului global bazat pe moneda americană. Luând în considerație că Rusia este cel mai mare exportator de petrol din lume, lovitura are șanse mari să fie fatală. Dacă lovitura va fi susținută de China și/sau India („partenerii din Est și Sud”), lovitura va fi fatală cu certitudine. „Cireașa de pe tort” este amenințarea de a ”ierta din oficiu” datoriile tuturor companiilor rusești (private și de stat) contractate în valută, ceea ce ar însemna o lovitură de 500 de miliarde de dolari, aplicată sistemului bancar occidental. În acest context, declarația lui Glaziev despre vânzarea imediată a întregului portofoliu de obligațiuni americane, nici nu a generat vreun șoc mediatic. În comparație cu efectul celorlalte acțiuni, un mic șoc pentru piața obligațiunilor americane nici nu va mai conta.

În consecință, americanii au decis să suspende vizele unor oficiali ruși și să nu mai vină la summit-ul G8 de la Soci. Deci cam atât la capitolul „sancțiuni devastatoare” la care visau filoamericanii de la București.

În privința Uniunii Europene care a renunțat oficial la sancțiuni economice situația este și mai simplă. Pentru a o înțelege nu este nevoie de consultarea declarațiilor oficialilor europeni care oricum sunt cunoscuți pentru modul iresponsabil în care acționează. Pentru a înțelege situația reală, merită ascultați oamenii din economia reală. Pentru câteva zile, rolul purtătorului de cuvânt al economiei reale europene a fost asumat de președintele Siemens AG, Joe Kaeser, care a declarat pentru Wall Street Journal: „Poate americanii, guvernul american sau alții vor ridica din sprâncene și se vor întreba de ce Europa este atât de moderată în privința sancțiunilor. Știți ce? Nu vrei să introduci sancțiuni împotriva cuiva de care depinzi!”

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe