14 aprilie 2014, 18:19

Băsescu şi retragerea SUA

Băsescu şi retragerea SUA

Principala declaraţie făcută de preşedintele României în cadrul recentelor apariţii televizate vizează recunoaşterea unei stări de fapt pe care propaganda de la Bucureşti a negat-o vehement. Influenţa americană în Europa de Est este din ce în ce mai redusă

„Eu de la instalarea administraţiei Obama, când am înţeles că SUA se retrage din Europa de Est, i-am atenţionat că e o greşeală strategică. UE nu e suficient de solidară şi unitară pentru a suplini lipsa SUA. UE nu are pârghii să gestioneze derapajele, sunt prea slabe acele pârghii de care dispune”, a declarat preşedintele duminică seara, la Realitatea TV.

Ceea ce vedem azi în Ucraina, unde „şoimii Războiului Rece” sunt pe cale să piardă încă o bătălie majoră, confirmă retragerea americană. Pe lângă inabilitatea de a coaliza ţările europene (de Asia nici nu mai vorbim) pentru relansarea războiului rece împotriva Rusiei, Washington-ul demonstrează existenţa unei rupturi principiale în interiorul administraţiei de la Casa Albă. Faptul că evenimentele din Ucraina nu sunt altceva decât un „proiect privat” al unor „clanuri” din interiorul elitei politice americane a devenit deja un secret deschis. Totodată dorinţa echipei lui Obama de a tempera agresivitatea periculoasă şi inutilă a radicalilor care încă nu au fost epuraţi din structurile de conducere a SUA a devenit foarte vizibilă.

Pentru cei care doresc să înţeleagă situaţia reală, este suficient să analizeze atent declaraţia lui Serghei Lavrov cu privire la situaţia de la Washington:

„Probabil, există aici un reflex în privinţa dorinţei unor forţe politice americane de a influenţa administraţia prezidenţială pentru a nu permite apariţia unor întrebări în privinţa leadership-ului global al SUA, aş cum îl înţeleg ei, şi pentru a nu permite apariţia chiar şi a unui gând că ceva poate să se petreacă altfel decât a fost gândit la Washington.

O multitudine de fapte arată că cei care în Congres au o poziţie vehement antirusească, de fapt urmăresc scopul principal de a submina poziţia individuală a lui Barack Obama şi de a se pregăti pentru alegerile prezidenţiale viitoare”.

Sapienti sat. Cei care azi încearcă să relanseze Războiul Rece, inclusiv în România, nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu echipa Obama, ci se alătură „insurgenţei fosilelor radicale” care va fi înfrântă mai devreme sau mai târziu.

SUA nu mai poate şi nu mai vrea să ofere garanţii ferme şi sprijin puternic pentru guvernele-marionetă pe care le-au adus la putere. Din această cauză, Traian Băsescu, un guvernator nelegitim care a fost menţinut în funcţie printr-o intervenţie directă a Departamentului de Stat, se simte vizat direct de evenimentele din Ucraina. Din această cauză, George Maior, şeful SRI, declară că „Rusia este interesată de România”. Toţi cei care se simt vizaţi s-au repezit să ceară ”întărirea, extinderea, aprofundarea şi accelerarea” cooperării cu SUA, deoarece simt că le dispare unica forţă care le oferea o brumă de legitimitate. Din păcate pentru ei, şi din fericire pentru toţi ceilalţi, procesul este aproape de punctul de a deveni ireversibil.

„Analiştilor” de la Bucureşti care se vor repezi să argumenteze „eternul ataşament” al SUA faţă de România în baza existenţei „scutului” de la Deveselu li se poate aminti despre sugestia făcută de şeful Stratfor care le-a recomandat politicienilor români să citească „istoria Liniei Maginot”. Epoca Pax Americana s-a terminat. Cel mai probabil reintrăm în epoca Doctrinei Monroe.

  •  
    şi distribuie pe