25 aprilie 2014, 20:13

Războiul rece în economia globală

Războiul rece în economia globală

Renate Weber se plânge că Uniunea Europeană adoptă numai „sancţiuni blânde” la adresa Rusiei şi doreşte sancţiuni mai dure. Analiştii de tinichea tot aşteaptă ca economia rusească să se prăbuşească sub loviturile sancţiunilor americane.

Majoritatea politicienilor şi analiştilor refuză să înţeleagă că declanşarea unui război economic total va avea un rezultat asemănător cu rezultatul unui război nuclear: distrugere reciprocă garantată.

Motivele dorinţei decidenţilor europeni de a evita cu orice preţ introducerea unor sancţiuni economice împotriva Rusiei se explică simplu. Calculele prezentate de consilierul prezidenţial Serghei Glaziev arată că pierderile totale ale Uniunii Europene în cazul introducerii unor sancţiuni economice dure împotriva Rusiei se vor ridica la 1 trilion de euro, dintre care 200 de miliarde de euro vor fi pierderile Germaniei. Este normal ca Angela Merkel, un conducător care în măsura posibilităţilor apără interesele Germaniei, să nu fie de acord cu un asemenea scenariu. Totodată este interesant comportamentul absolut suicidal din punct de vedere economic al conducerii Poloniei şi ţărilor baltice care riscă să suporte pierderi comparabile cu valoarea PIB-urilor naţionale.

După ce premierul Dmitri Medvedev a declarat că Visa şi Mastercard vor fi pedepsite pentru că au blocat cardurile a câtorva bănci ruseşti, comentatorii unui jurnalist, care a postat ştirea pe Facebook, se întreceau în glume. „Ce o să le facă, o să le taie cardurile?”, întrebau ironic comentatorii români. Ieri, directorul financiar al companiei Visa a recunoscut că volumul tranzacţiilor a scăzut semnificativ, reducând veniturile companiei şi transformând-o într-un „ostatic politic”. După acest anunţ, acţiunile VISA au scăzut cu 5%.

Recenta retrogradare a rating-ului suveran al Federaţiei Ruse la nivelul BBB- de către agenţia Standard and Poor's a provocat o mare bucurie în rândul rusofobilor, dar această decizie nu va afecta în vreun fel notabil economia Rusiei. Statul rus nu are nevoie de împrumuturi externe, iar după calcule Bloomberg companiile ruseşti au banii necesari pentru a rezista inclusiv unei situaţii în care le va fi „tăiat” accesul la creditele băncilor americane sau europene.

După cum se ştie, Moscova niciodată nu rămâne datoare, atunci când se confruntă cu acţiuni agresive din partea altor state. Consilierul prezidenţial Serghei Glaziev deja a trimis la guvern un plan din 15 puncte în vederea reducerii interdependenţei faţă de economia occidentală. Acest plan include vânzarea obligaţiunilor ţărilor NATO şi încetarea acceptării valutelor ţărilor NATO în comerţul exterior. În cadrul unei intervenţii televizate, Glaziev a spus: Deja i-am atenţionat pe partenerii noştri europeni. Le-am spus să-şi deschidă de pe acum conturi-corespondent în ruble, deoarece nu vor putea să-şi plătească altfel factura pentru gaz.”

  •  
    şi distribuie pe