3 mai 2014, 14:10

Europa nu are suficientă voinţă politică pentru a spune „Nu” SUA

Europa nu are suficientă voinţă politică pentru a spune „Nu” SUA

Cercurile de afaceri din Germania s-au adresat, vineri, Guvernului ţării cu rugămintea de a nu recurge la sancţiuni economice împotriva Rusiei, deoarece acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei germane.

Țările UE vor încerca să evite impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei, consideră Fiodor Lukianov, președintele Consiliului Federației Ruse pentru politica externă și de apărare.

SUA și UE nu au recunoscut alipirea Crimeii la Federația Rusă și au introdus sancțiuni împotriva mai multor oficiali, oameni de afaceri și companii din Rusia. La rândul său, Moscova a calificat drept inadmisibile și neconstructive aceste sancțiuni.

Volumul total al schimburilor comerciale ale SUA cu Rusia este cu mult mai mic decât cel al Uniunii Europene. Cu toate acestea, Washingtonul speră să îi convingă pe colegii europeni să impună sancțiuni mai aspre, în ciuda lipsei de unitate europeană în ceea ce privește acest aspect.

Fiodor Lukianov consideră că amenințările cu noi sancțiuni nu are, în mare parte, nicio legătură cu actuala situație din sud-estul Ucrainei, ci, mai degrabă, cu apropiatele alegeri prezidențiale, programate pentru 25 mai. „Se fac presiuni pentru ca Rusia să recunoască într-o anumită măsură acest scrutin”.

Întrebat fiind despre modul în care noile sancțiuni ar putea afecta economia Rusiei, Fiodor Lukianov a declarat: „Europa a ales, deocamdată, o cale ce pare, la prima vedere, una eficientă, dar, de fapt, ea este una ocolitoare. UE a întocmit o listă cu persoane vizate de sancțiuni, iar această listă este extinsă treptat, suficient pentru mai multe etape. Acest lucru este, de fapt, mai mult unul simbolic. Se pare că Europa se va limita deocamdată doar la aceasta, cel puțin în etapa următoare de sancțiuni. Partea americană ar putea introduce sancțiuni mai dure”.

Cu toate acestea, Fiodor Lukianov a menționat că actualul conflict a depășit granițele Ucrainei, iar pentru SUA este acum crucial să schimbe poziția Rusiei în ansamblu față de o serie de probleme geopolitice. De aceea, Washingtonul va continua să exercite presiuni asupra partenerilor europeni. „Europa încearcă să-și păstreze în orice mod interesele economice. Însă, în cazul agravării conflictului, nu va reuși să se eschiveze pe termen lung, deoarece nu are suficentă voință politică pentru a spus „Nu” Statelor Unite ale Americii”.

Între timp, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, după întâlnirea de vineri de la Washington cu președintele Barck Obama, că UE este dispusă să introducă noi sancțiuni împotriva economiei Rusiei. Dar, a subliniat ea, acest lucru nu coincide neapărat cu dorințele țărilor europene.

  •  
    şi distribuie pe