7 mai 2014, 15:30

Cui nu-i convine gazul rusesc?

Cui nu-i convine gazul rusesc?

Reuniţi la Roma, miniștrii Energiei din ţările G7 - Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franţa şi Japonia – au cerut din nou reducerea dependenţei de gazul rusesc.

În spatele acestei dorinţe se află SUA care încearcă să impună europenilor propriile gaze de şist, care sunt mult mai scumpe. În declarația adoptată la Roma se spune că miniștrii sunt „extrem de preocupați de consecințele pe care ar putea să le aibă asupra domeniului energetic evenimentele din Ucraina”.

Cu toate acestea, contradicțiile în cadrul G7 se mențin. Germania, Italia și Marea Britanie încearcă în continuare să amâne la maximum introducerea sancțiunilor energetice împotriva Rusiei, sancțiuni asupra cărora insistă SUA. Între altele, ministrul intalian al Dezvoltării Economice, Federica Guidi, gazda evenimentului, a confirmat că țara sa va continua să sprijine proiectul gazoductului rusesc South Stream.

Țările europene înțeleg că realizarea proiectului South Stream este esențială în condițiile actualei crize socio-economice din Europa. Ca urmare aconstruirii și punerii în funcțiune a transoanelor conductei, pe teritoriile Bulgariei, Serbiei, Ungariei, Sloveniei și Croației vor fi create aproximativ 8.500 de noi locuri de muncă.

În ceea ce privește proiectele alternative ale Bruxellesului, europeniiar putea deveni ostaticii specificului regiunii Mării Caspice, deoarece livrările de resurse energetice din această regiune sunt legate de problema dificilă privind sferele de influență și divizarea Mării Caspice, a subliniat analistul politic Konstantin Simonov, într-un interviu pentru Vocea Rusiei.

Atunci când vine vorba despre împărțirea zăcămintelor, lideri locali uită că împreună încearcă să construiască un gazoduct transcaspic. În același timp, țările din regiune promovează o politică extrem de imprevizibilă”.

În această situație, apare întrebarea: există oare o soluție acceptabilă pentru toate părțile în vederea ieșirii din impas? Solicitat de Vocea Rusiei, expertul rus Aleksei Gromov a subliniat că, în această ordine de idei, este important ca South Stream să devină un gazoduct cu statul special. „Acest lucru înseamnă conferirea gazoductului South Stream statului de „proiect de infrastructură transfrontalieră”. Astfel de proiecte nu intră sub incidența normelor celui de-al Treilea Pachet al Energiei în contextul așa-numitei „celei de-a treia directive privind gazele naturale” a UE. Acest document prevede în mod expres că, în cazul unor proiecte cu statut transfrontalier, se aplică un regim special”.

Tocmai acest lucru, se pare, stârnește îngrijorare în SUA, deoarece livrările de resurse energetice rusești către Europa subminează proiectele americane privind furnizarea de gaze de șist, mult mai costisitoare.  Singura modalitate pentru SUA de a se promova” pe piața europeană este izolarea Rusiei, precum și provocarea unei instabilități în regiunea Mării Caspice.

  •  
    şi distribuie pe