22 mai 2014, 15:36

Lacrimile de șist ale Ucrainei

Lacrimile de șist ale Ucrainei

Slaviansk și Kramatorsk sunt supuse tirurilor. În pofida tuturor cererilor de a înceta operațiunea specială, junta de la Kiev nu lasă în pace orașele din sud-estul Ucrainei.

Nu trebuie să fie așteptată încetarea focului nici după data de 25 mai când vor avea loc alegerile prezidențiale. Și nu este vorba doar de marea politică. Lucrurile stau cu mult mai serios, este vorba de economia mare a corporațiilor transnaționale, care nu recunosc compromisurile, sunt convinși experții.

Mass-media occidentale și ucrainene au acuzat Rusia că ea dorește să acapareze Donbassul, pentru a nu permite Ucrainei să aibă o sursă proprie de gaze. Aceasta este tactica tradițională a Washingtonului și anume de a acuza adversarul de ceea ce dorește să facă singur, a explicat expertul Serghei Pravosudov.

„Rezervele de gaze tradiționale din Rusia sunt cele mai mari din lume. Costul de producție este mult mai redus, decât al gazelor de șist. În același timp, Rusia are rezerve și de gaze de șist, însă deocamdată nimeni nu intenționează să le dezvolte. În plus nu se știe de ce calitate este gazul de șist de pe teritoriul Ucrainei și dacă volumele lui sunt suficiente pentru a fi extrase în cantități industriale”.

Dacă Rusia dorește în realitate un rău Ucrainei, ea trebuie să aștepte aceste dezvoltări de gaze de șist, consideră expertul Grigori Trofimciuk.

„După părerea mea acest plan a fost elaborat de Occident pentru a umple Ucraina cu aceste gaze de șist murdare. Atunci nu vor mai exista câmpurile de cereale cu care se mândresc ucrainenii. Atunci când Hitler a invadat Ucraina, el planifica să semene peste tot urzici pentru nevoi tehnice”.

Într-adevăr, gazele de șist sunt extrase cu ajutorul unor explozii. Mai întâi este forat un puț, iar apoi în el sunt pompate substanțe chimice și este aruncat în aer stratul de pământ. Prin fisuri ies gazele care sunt colectate. Iar substanțele chimice toxice pătrund în apele freatice, ceea ce înseamnă de fapt sfârșitul sistemului ecologic al regiunii. Pericolul unei catastrofe ecologice a obligat unele țări, între altele Germania și Franța să interzică extracția acestui tip de gaze. Iar în SUA crește mișcarea publică împotriva extracției de gaze de șist.

În timp ce aici există un poligon atât de comod precum Ucraina. Pe zăcământul care se întinde din regiunea Cernigov până în regiunea Lugansk, de mult timp au pus ochii companiile străine. Încă în anul 2007, corporația Shell a efectuat lucrări preliminare. Iar în 2010 la ele s-a conectat Exxon Mobil Corporation. În septembrie 2011 a fost semnat acordul privind forarea gazelor în regiunea Harkov. A fost vorba de investiții de aproximativ 1 miliard de dolari.

Evident, motivele politice nu trec pe un plan secundar. Controlarea sferei gazelor de șist ucrainene este o modalitate de face presiuni asupra Rusiei pe piața mondială de gaze. Washingtonul dorește să preia controlul asupra zăcămintelor din Donbass, pentru a elimina dependența Europei de gazul rusesc. Și în acest mod să reducă influența Moscovei asupra Bruxellesului și în același timp să creeze o gaură ecologică lângă granițele Rusiei.

  •  
    şi distribuie pe