5 iunie 2014, 12:24

Directivele lui Joe Biden pentru România

Directivele lui Joe Biden pentru România

Declarațiile fără acoperire de suplimentare a prezenței militare a SUA în flancul estic al NATO ascund lipsa oricăror investiții americane în industria de Apărare a României. Armata română rămînînd și pe viitor înzestrată cu aceleași arme contemporane cu războaiele din Coreea și Vietnam.

Anunțata vizită a vicepreședintelui american în România a fost precedată de o furibundă campanie propagandistică românească în care Rusia ocupa R.Moldova și ataca România ca să pună mâna pe gurile Dunării. Media dâmbovițeană primind la plic de la Strafor „revelația” că Moscova ducea un război psihologic împotriva românilor iar Vocea Rusiei ar fi angrenată într-o campanie de dezinformare. Stimulați de fumurile emanate de Strafor, diverși pseudo analisti români vedeau deja fantomele bateriile Patriot, în curs de dislocare în România. Alți guriști de serviciu anunțau că mii de tancuri, avioane și nave de luptă americane și-au schimbat însemnele de stat cu cele ale României pentru a parca în Mall-urile din București, cu scopul de a apăra plaiurile mioritice neatacate de nimeni.

Mesajul lui Joe Biden de la București a demonstrat însă că nici nu se pune problema de așa ceva și că în privința României e valabilă deviza complexului militar industrial american : nimic nu se pierde, totul se transformă... pe banii fraierilor. Dacă România n-are nevoie de bani pentru sănătate, învățământ sau în crearea de locuri de muncă și vrea cu adevărat să se înarmeze, SUA îi va permite s-o facă tot cu rable. Întrucât în perioada 2014-2017 peste 500 de avioane de luptă ale armatei americane, cu un grad de uzură ridicat, cu resursa terminată și retrase din înzestrare, îi așteaptă la preț de noi pe români, moldoveni, polonezi, estonieni, letoni și lituanieni.

http://rm-cdn.serverhost.ro/wp-content/uploads/2014/03/Forces_Structure.jpg

Spre deosebire de tratamentul aplicat României, soluția viabilă pe care o practică a SUA, atunci când vizează susținerea reală și înarmarea cu tehnica cea mai modernă a statelor membre NATO sau care le sunt partenere la nivel real nu declarativ, aflate în zonele care reprezintă un interes strategic pentru SUA, este atribuirea de contracte pentru construcția integrală, sau de componente ale avioanelor de luptă de ultimă generație, prin acordarea licențelor. Bine-nțeles, că până în prezent altele au fost zonele geografice care au beneficiat de așa ceva. Altele decât mult invocatul flanc estic al NATO, unde se găsește România.

Italia este unul din beneficiarii favorizați de americani pe lista de așteptare a avioanelor de generația a V-a, F-35, întrucât în firma aeronautică italiană Alenia Aermacchi, americanii au investit și i-au încredințat contracte pentru a construi importante componente de F-35. Italia se situează în flancul sudic al NATO, departe de criza ucrainiană.

Începând din 2017, forțele aeriene israeliene urmează să se înzestreze cu 20 de avioane F-35. Israel Aerospace Industries Ltd. (IAI) va realiza 811 de perechi ale aripilor avionului, în fabrica Lahav, care a produs în trecut aripi și alte componente pentru avionul Lockheed Martin F-16. Israelul nu este membru NATO și e departe de Ucraina.

Turcia a semnat și ea un acord cu SUA, prin concernul Turkish Aerospace Industries ( TAI ), pentru a construi fuselaje centrale pentru avioanele F-35, împreună cu sistemul de cadre de ansamblare ale acestuia. TAI mai produce și prizele de admisie pentru F-35A și grinzile multiple pentru variantele de înarmare, în misiunile de atac la sol. Primul fuselaj cental de F-35 a și fost livrat de Turcia, care până în 2017 va primi în dotare avioane F-35. Forțele aeriene ale Turciei operează 270 F-16C/D construite sub licență Lockheed Martin de Turkish Aerospace Industries. Turcia este în flancul sudic al NATO.

http://romanian.ruvr.ru/2014_01_06/Turcia-plateSte-americanilor-noile-avioane-F-35-construind-fuselajele-acestora-7147/

România dispune de fabrica de avioane de la Craiova, în care s-au construit peste 100 de avioane de luptă reactive de tip IAR-93 și IAR-99, de fabrica de avioane de la Bacău, unde a fost făcută transformarea MiG-21 în Lancer, Dar și de fabrica de elicoptere de la Ghimbav unde s-au construit peste 400 de elicoptere IAR-316 și IAR-330, precum și modernizarea la standardul IAR-330 Socat. SUA nu au dorit și nu intenționează să investească nimic în industria de Apărare a României, stat considerat drept parte a flancului estic al NATO, alături de Polonia și țările Baltice. Dacă în ultimii 24 de ani, SUA permitea coloniei sale România să construiască avioane americane F-16, F-18 sau F-15 în licență și să compenseze acest cost prin furnizarea de componente pentru avioanele asamblate în SUA, armata română nu mai era nevoită să se înzestreze cu 12 jafuri de F-16, vechi de 30 de ani, luate de la portughezi. Absența oricăror comenzi pentru fabricile de aeronave din România compromite din start și funcțiunea pentru care se dorește înființarea Gărzii Naționale anunțată de președintele Traian Băsescu. Pentru că rezerviștii ipoteticei Gărzii Naționale au nevoie de armament modern și real nu fictiv, printre care și propriile avioane, altele decăt cele ale armatei regulate, pe care să se instruiască intensiv cel puțin un an, înainte de a fi trimiși să lupte efectiv. Și în cazul declanșării unui conflict militar, pierderile de aeronave nu pot fi înlocuite prin import, România fiind obligată să se bazeze pe ceea ce produce industria sa de Apărare.

Nici în ceea ce privește construcția infrastructurii care va deservi scutul antibalistic american de pe teritoriul României, Joe Biden nu a ieșit din tiparul stabilit de SUA pentru România : firmele românești au fost excluse de la atribuirea contractelor. Beneficiarele contracteror atribuite direct de Pentagon fiind firmele americane Exelis Systems Corporation ( 5,7 milioane USD, pentru servicii de mentenanţă şi utilităţi ), Kellogg, Brown & Root Services (134 milioane US ) și firma turcească Zafer Taahhut (33,6 milioane USD).

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe