6 iunie 2014, 14:34

6 iunie, ziua limbii ruse

6 iunie, ziua limbii ruse

Limba rusă este una dintre cele mai bogate limbi ale lumii, cu o literatură beletristică de excepţie. Limba rusă nu este doar limba maternă a poporului rus şi limba de stat a Federaţiei Ruse, ci şi o limbă de circulaţie internaţională.

6 iunie, când este ziua de naştere a poetului rus Aleksandr Puşkin, la ONU se marchează Ziua Limbii Ruse.

Manifestările festive se desfăşoară la sediul european al ONU de la Geneva. Anul acesta ele coincid cu împlinirea a 200 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Rusia şi Elveţia. În cadrul festivalului internaţional Sezoane Culturale Ruseşti, de Ziua Limbii Ruse la Geneva vor avea loc expoziţii artistice şi târguri de carte, la care actori de la Teatrul Artistic A. Cehov vor recita poezii ale marilor poeţi ruşi.

Astăzi, în cadrul misiunilor pacificatoare ale ONU, la serviciile de interpretariat, secţiile de redactare şi corectare a documentelor oficiale îşi duc activitatea sute de persoane care vorbesc în limba rusă.

Începând cu anul 2003 funcţionează Centrul de ştiri al ONU în limba rusă, care prezintă zilnic materiale exclusive despre activitatea secretarului general, a misiunilor pacificatoare şi politice, a principalelor organe şi instituţii ale ONU.

Fapte diverse despre limba rusă

Limba rusă aparţine grupului slav oriental al familiei de limbi indo-europene. Ocupă locul al optulea în lume după numărul de persoane pentru care este limbă maternă şi locul al cincilea după numărul de persoane care o vorbesc. Rusa este cea mai răspândită limbă slavă. Ocupă poziţia a patra printre cele mai traduse limbi din lume şi a şaptea printre limbile în care se traduc cele mai multe cărţi. În anul 2013, limba rusă s-a clasat pe locul al doilea printre cele mai populare limbi pe internet.

Limba rusă, ca şi alte mari limbi ale lumii, are variantele sale vorbite în afara Rusiei – în regiunea baltică, Belarus, Ucraina, Moldova, Caucaz şi Asia Centrală. În Europa de Sud-Est adesea se amestecă limbile înrudite, rusa, ucraineana şi bielorusa, şi apar forme dialectale – ruso-ucraineană sau ruso-bielorusă. Pe teritoriul Asiei Centrale, între altele în Kârgâzstan şi Uzbekistan, vorbirea rusă este destul de conservatoare. Vorbirea rusă în Kazahstan poartă totuşi amprenta limbii kazace: este schimbată ortografia denumirii oraşelor, se introduc jargoane naţionale. Şi limba emigranţilor ruşi are particularităţile sale lingvistice, adesea folosindu-se cuvinte străine. Sunt foarte interesante de studiat dialectele izolate ale primilor locuitori din Alaska.

  •  
    şi distribuie pe