7 iunie 2014, 16:39

Disputa pe tema gazelor a rămas nesoluţionată

Disputa pe tema gazelor a rămas nesoluţionată

Pe parcursul întregii săptămâni au avut loc negocieri compania rusă Gazprom şi Naftogaz din Ucraina. Cele două părţi nu au reuşit să ajunga la un compromis.

Situația rămâne aceeași, spun analiștii, ca urmare a consultărilor tripartite în formatul Moscova, Kiev și Bruxelles. Singura noutate este faptul că negocierile vor continua, subliniază expertul Aleksandr Pasecinik. „Nu se poate vorbi despre un progres. Există o anumită înțelegere că Naftogaz va plăti Gazpromului o nouă tranșă în valoare de 1,5 miliarde de dolari până la data de 10 iunie, ceea ce va constitui un motiv pentru continuarea dialogului. Gazprom așteaptă răbdător virarea tranșelor”.

Săptămâna a început cu anunțul că Gazprom amână pentru o săptămână trecerea la sistemul de plată în avans pentru livrările de gaze naturale către Ucraina, dacă va fi achitată o parte din datorie. Și Naftogaz Ucraina a transferat în conturi 786 de milioane de dolari.

Astfel, Kievul a demonstrat disponibilitatea la dialog. Câteva ore mai târziu, însă, Arseni Iațeniuk, numit de Rada Supremă a Ucrainei în funcția de premier al Guvernului de la Kiev, a declarat că discuțiile se vor încheia fie cu semnarea unui acord cu Rusia, fie cu un porces de judecată. Kievul contestă prețul de 386 de dolari pe mia de metri cubi perceput de la 1 aprilie.

Experții califică comportamentul noului guvern al Ucrainei drept „ciudat„. Pe de o parte, autoritățile de la Kiev intenționează să semneze Acordul de Asociere cu UE, considerându-se o țară europeană. Pe de altă parte, Kievul vrea un preț la gaze ca și cum Ucraina ar fi membră a Uniunii Vamale.

Comisarul UE pentru Energie, Gunther Oettinger, a declarat, zilele trecute, că Rusia nu va primi permisiunea de a construi gazoductul South Stream până când nu va recunoaște puterea de la Kiev. Acesta este un moment foarte intersant, menționează experții. Rusia este mereu acuzată că folosește gazele sale naturale în scopuri politice. Deși, în realitate, lucrurile stau exact invers. Europa este cea care șantajează Moscova cu propriile ei gaze. Totodată, Occidentul a decis în mod tacit că nu va oferi apă și hrană Ucrainei. Și Occidentul încearcă din nou să pună în seama Rusiei și acest lucru ...

Încă un fapt a ieșit la iveală. Naftogaz, în ciuda datoriilor de miliarde, a început brusc să pompeze mai multe gaze în depozitele subterane. În numai două luni, stocurile au crescut de 1,5 ori. Deși, anterior, ministrul adjunct al Energiei și Industriei Cărbunelui din Ucraina, Igor Didenko, a declarat că țara sa o poate duce bine până la toamnă și fără livrările de gaze rusești. Acum Kievul se justificată prin faptul că acest gaz este destinat partenerilor europeni. Însă, în situații de criză, și în trecut Kievul s-a comportat la fel. Și, se pare, că nu știe să se comporte altfel, deocamdată.

Autoritățile de la Kiev dau dovada unui comportament temerar, deoarece speră în ajutorul promis de Occident. Este clar că unii dintre înalții oficiali din SUA sau UE au oferit unele garanții. Experții sugerează că toate disputele vor fi rezolvate abia spre toamnă, când Bruxellesul va fi obligat să exercite presiuni asupra Kievul pentru a nu rămâne fără gaze în sezonul rece.

  •  
    şi distribuie pe