17 iunie 2014, 15:57

NSA în Europa: Am spionat și vom spiona în continuare

NSA în Europa: Am spionat și vom spiona în continuare

După cum a anunțat zilele trecute publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung, comitetul special al Bundestagului pentru anchetarea activității serviciilor de informații americane în Germania, a început activitatea practică.

În cadrul ședinței comitetului a avut loc o discuție detaliată cu trei profesori-avocați invitați. Publicația a relatat destul de reținut despre primele concluzii, care au răsunat în timpul ședinței. În esență, opinia avocaților s-a rezumat la aceea că reprezentanții agențiilor de informații americane au efectuat pe teritoriul Germaniei activități similare cu cele desfășurate de agențiile de informații din Germania în ce privește colectarea și păstrarea datelor cu caracter personal ale cetățenii lor. Așa ceva este permis numai cu respectarea strictă a normelor constituționale și de drept, în vigoare în țară. Însă, după cum consideră avocații, reprezentanții NSA, implicați în spionaj electronic nu acordă atenție nuanțelor legale.

Trebuie să reamintim faptul că scandalul cu interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale politicienilor și cetățenilor simpli din Germania, precum și din alte țări ale UE, a început după revelațiile fostului ofițer CIA, Edward Snowden. Potrivit datelor lui, agențiile de informații din SUA au interceptat peste 70 de milioane de convorbiri telefonice ale cetățenilor din UE.

Potrivit datelor internet portalului Euronews,dispozitive de interceptare au fost instalate de agențiile de informații americane înreprezentanțele UE de la New York și Washington, iar potrivit publicației Die Presse din Austria și la biroul din Viena al OSCE, la sediile altor organizații internaționale. Aceasta este o latură a problemei. Alta constă în faptul că și colegii din Germania și din alte țări din UE i-au ajutat pe profesioniștii americani. În afară de asta, pentru NSA lucrează sute de angajați ai unor firme private. Mass-media au intrat în posesia unor revelații ale fostului agent al NSA, Wayne Madsen, că 7 țări membre ale UE au acorduri secrete cu SUA care oferă americanilor acces la rețelele lor electronice. Este vorba despre Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda și Danemarca. Directorul adjunct al Institutului de Analiză Politică și Militară, Aleksandr Hramcihin nu are iluzii în ce privește aceste investigații.

„Indiferent ce se spune în legătură cu aceasta, serviciile speciale vor continua activitatea lor. De fapt, americanii răspund sincer la atacurile europenilor – am spionat și vom spiona. Împotriva acestui lucru se poate lupta doar cu metode tehnice”.

Dar cine va lupta? De exemplu, publicația Der Spiegel, a ajuns la concluzia că Guvernul german și ale altor țări vecine nu numai că știu despre contactele serviciilor lor speciale cu americanii, dar și le încurajează.

  •  
    şi distribuie pe