19 iunie 2014, 10:41

Sistemul rusesc de rachete portabile „Verba” utilizat în Ucraina ?

Sistemul rusesc de rachete portabile „Verba” utilizat în Ucraina ?

Dmitry Tymchuk, directorul Centrului de cercetare politico-militar de la Kiev, a lansat ipoteza nefondată că doborârea avionului AN-30B ucrainean, din 6 iunie de la Slaviansk, s-ar fi datorat înzestrării federaliștilor cu noile sisteme de rachete portabile „Verba”.

http://youtu.be/lxNcXZYXQFU

De menționat că avionul de cercetare AN-30B ucrainean zboară cu 430 km/h având un plafon de 7.300 m. Numai că localizarea lunetiștilor federaliști necesită realizarea de fotograme cât mai apropiate de scara 1:3.000, obținute cu camera de înaltă rezoluție ( 810 x 785 mm ) sub altitudinea de 4.000 m. Prin urmare AN-30B putea fi doborât de sistemele existente în înzestrarea armatei ucrainene, capturate de federaliști.

Potrivit telegraph.co.uk, care citează oficiali de la Kiev, „teroriștii au tras cinic și în mod trădător cu o mitralieră de calibru mare„ în noaptea de 13 iunie, doborând un alt avion militar de transport ucrainean de tip Ilyushin-76, pe timpul procedurii de apropiere și aterizare pe aeroportul Lugansk.

http://youtu.be/kXLK-7IClp4

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Marie Harf i-a acuzat și ea pe insurgenţii federaliști din estul Ucrainei că ar fi obţinut din Rusia tancuri şi lansatoare de rachete fără să prezinte nicio dovadă în acest sens. În schimb, Departamentul de Stat al SUA este surd și orb la toate dovezile care arată că militarii ucraineni au folosit arme de distrugere în masă, respectiv
muniţii cu fosfor alb, împotriva populaţiei civile din oraşului Slaviansk. Interzise de Convenţia de la Geneva.

http://youtu.be/JzCcBbP1VjA

Toate acestea maschează de fapt incapacitatea Aviației militare ucrainene de a executa astfel de misiuni, la nivelul de zbor optim aeronavei AN-30B dar și ineficiența dispozitivului de siguranță ucrainean din jurul aeroportului Lugansk, care a permis federaliștilor să se amplaseze din timp în teren și să aștepte avionul IL-76 în apropierea firului director al pistei, pentru a-l doborî. La fel ca și în cazul trupelor de uscat ucrainene, despre a căror deprofesionalizare și deznaționalizare este vinovat Pentagonul.

http://romanian.ruvr.ru/2014_06_16/SUA-alimenteaza-razboiul-civil-din-Ucraina-cu-dezinformari-0778/

Pentagonul dictând eliminarea a 41.000 de ofițeri și subofițeri din armata ucraineană în perioada 2005-2014, furnizând în mod involuntar un nucleu numeros, format din militarii cei mai bine pregătiți și gata motivați să slujească cauza federalizării Ucrainei. Așa se face că batalioanele de auto-apărare din regiunile Donețk și Lugansk, care sunt formate cu precădere din ofițeri rezerviști, se dovedesc cu mult peste nivelul de pregătire al actualei armate ucrainene.

http://romanian.ruvr.ru/2014_05_29/Armata-ucraineana-si-genocidul-impotriva-populatiei-civile-din-Ucraina-5105/

Marea problemă a aviației ucrainene este înzestrarea ei cu bombe gravimetrice. În cazul bombardamentului de la înălțimi de peste 5.000 m, precizia lor este foarte mică. Bombele aviației ucrainene descriind o elipsă a împrăștierii determinată de Legea de repartiţie normală a lui Gauss, densitatea de repartiţie include și propriile trupe de uscat, aflate în contact nemijlocit cu federaliștii. De aceea sunt folosite PRND-uri, distanța maximă a proiectilelor reactive nedirijate fiind de 3 -4 km. Ținând cont că tragerea cu acest tip de armament se execută din picaj la unghiuri de 20-40 de grade, înălțimea de intrare la atac nu poate depăși 3.600 m iar cea de redresare din atac pe cea de 1.500-2.000 m. Fapt ce creează o vulnerabilitate mare față de toate tipurile de rachete portabile existente, pentru avioanele Su-25 și MiG-29, utilizate de armata ucraineană în misiuni de atac la sol.

Dacă tot a venit vorba despre câteva sisteme 9K333 Verba participă la aplicația militară rusească din enclava Kaliningrad. Sistemul a intrat în producția de serie a concernului KBM Kolomna în 2012 și înlocuiește vechile sisteme Strela-2/3, și Igla1/2, datorită performanțelor sporite cu peste 30 % față de vechile sisteme Raza minimă de acțiune a rachetei Verba este de 6.400 m, plafonul practic 4.500- 5.000 m iar viteza pe traiectorie este de 500 m/s. Senzorul de autoghidare al rachetei lucrează simultan în trei benzi de frecvență din spectrul vizibil și infraroșu, fiind printre singurele din lume imune la capcanele termice lansate de avionul țintă.

http://www.youtube.com/watch?v=2AqhcQLT9wA&feature=share&list=PLI5EZ8JJD6UbZyFHh8crlKYQidWcXRxr0&index=2

Verba dotează subunitățile de apărare AA care asigură protecția unităților subordonate diviziilor de desant aerian din armata rusă. Fiecare grupă de apărare AA, dotată cu rachete portabile Verba, dispune de un sistem de control automat ale spațiului aerian ( ACS ), montat pe transportoarele blindate parașutate. ACS dispune de un mic radar în gamă milimetrică, capabil să depisteze țintele aeriene de la o distanță de 30 km și un echipament luptă radioelectronică, utilizând cercetarea de radiolocație. Prin cercetarea de radiolocație sunt depistate emisiile radarelor aeropurtate de la distanțe de peste 50 km, adică înainte ca țintele să apară pe radar, în memoria echipamentului fiind stocate caracteristicile de identificare ale majorității radarelor de pe aeronavele de luptă.

Fiecare ACS furnizează grupelor subordonate de luptători înarmați cu rachete portabile Verba, mascați în teren, informații despre mediul aerian, pe o frecvență secretizată. Înainte cu 30-60 de secunde de apariția țintei aeriene în câmpul său vizual, luptătorul înarmat cu racheta portabilă recepționează de la ACS momentul estimat al apariției țintei, azimutul, înălțimea de zbor și tipul aeronavei. La apariția țintei aeriene, luptătorul individual fixează spotul pe ţintă şi comandă lansarea rachetei, totul în 3- 8 secunde. Reîncărcarea lansatorului portabil cu o nouă rachetă durează 10-20 secunde, fapt ce permite o nouă tragere la repetarea atacului de către avionul inamic.

Sistemele Verba sunt cuplate la complexul de cercetare electronică, bruiaj și conducere automatizată Barnaul-T al regimentului de desant aerian rusesc care utilizează rețeaua de sateliți rusești GLONASS și care mai dispune și de tunuri cal. 30 mm și rachete AA Bagulnik, montate pe transportoare blindate. Rachetele Bagulnik au o rază de acțiune de 10 km și înlocuiesc celebrele sisteme Strela 10.

http://youtu.be/-Bhecq3SDM8

Barnaul-T neutralizează prin bruiaj ochit în frecvență, radarele aeronavelor inamice. Barnaul-T vor primi curând și așa-numitele generatoare de interferență laser, menite să împiedice dirijarea rachetelor și bombelor laser lansate de aeronavele inamice.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe