10 iulie 2014, 11:13

Ce știe Hillary Clinton despre gruparea Statul Islamic în Irak și Levant ?

Ce știe Hillary Clinton despre gruparea Statul Islamic în Irak și Levant ?

Hillary Clinton fostul secretar de Stat și-a început campania electorală prin lansarea cu mare pompă a volumului ”Hard Choices”, în care schimbă polaritatea contribuției sale la ascensiunea SIIL.

După s-a confruntat cu armata națională a Siriei (șiită, ca și cea a Iranului sau gruparea Hezbollah din Liban ) gruparea SIIL a ajuns să lupte acum împotriva minorității şiite, instalată la putere la Bagdad chiar de către americani, după ocuparea Irakului. Se pare că interesele SUA în zonă au fost reevaluate între timp, ajungându-se la concluzia că cele două state șiite vecine cu Irakul pot crea o contagiune nedorită la Washington.

Gruparea SIIL este compusă din aproximativ 12.000 de combatanţi sunniţi, de-a lungul vremii sultanatele Golfului umplând conturile ei cu 1,4 miliarde de USD. Autoritățile franceze estimează că 800 de cetățeni francezi și 100 de americani au luptat de partea rebelilor în Siria, o parte dinei fiind acum în Irak de partea SIIL.

În cartea ”Hard Choices”, democrata Clinton ”îl atacă” de ochii lumii pe președintele Barack Obama, afirmând că, împreună cu șefii Pentagonului și ai CIA, a încercat, fără succes, să-l convingă să-i înarmeze pe rebelii care luptau împotriva lui Bashar al-Assad. Concluzia ei fiind că în acest mod ar fi fost împiedicat ascensiunea grupării Statul Islamic în Irak și Levant ( SIIL ), care a părăsit Siria, a ocupat nordul Irakului și a ajuns la 60 de kilometri de Bagdad.

Clinton deformează realitatea în cartea ei, întrucât pe 2 noiembrie 2012, când a efectuat o vizită oficială la Zagreb, ea a fost cea care a mulțumit guvernului Croației, ţară membră NATO, pentru implicarea în procesul de ”democratizare” a Siriei. În ce a constat această ”democratizare” a Siriei ? La scurt timp după vizita la Zagreb și mulțumirile lui secretatului de Stat al SUA, cotidianul croat Jutarnjilist, preluat de The New York Times, a publicat documente și declarații ale controlorilor croaţi de trafic aerian, care demonstrau că pe 14 şi 23 decembrie 2012, pe 6 ianuarie şi 18 februarie 2013, două avioane Ilyushin Il-76 MF înmatriculate JY-JID şi JY-JIC şi un avion Ilyushin Il-76TD înmatriculat JY-JIA, aparţinând companiei de stat Jordan International Air Cargo, au efectuat mai multe curse pe aerodromul Pleso din capitala croată, de unde au încărcat arme. Cu sprijinul regelui Abdullah al-II-lea al Iordaniei care avusese o discuție în acest sens cu Hillary Clinton pe 18 ianuarie 2012.

Prin intermediul Arabiei Saudite, armele au fost introduse clandestin peste graniţă în Siria. Arabia Saudită și Qatarul având la activ numeroase astfel de operațiuni clandestine, executate cu sprijinul CIA, cele două sultanate investind totodată și peste 5 miliarde USD în înarmarea rebelilor sirieni.

Odată cu capturarea grupurilor de rebeli în luptele de la Dara (de la graniţa cu Iordania) şi în cele de la Aleppo, au apărut probe care demonstrează că rebelii au fost înarmaţi cu armele antitanc livrate de Croaţia. Au fost identificate câteva tipuri de arme croate intrate în posesia rebelilor sirieni precum lansatorul de grenade antitanc tip RPG 22 cal. 72 mm, M 79 Osa (o variantă modernizată de Croația a lansatorului de grenade antitanc francez LRAC cal. 89 mm).

http://youtu.be/XUkVnXwUp30

Un alt tip de armă croat capturat în Siria a fost tunul antitanc fără recul M 60 cal. 82 mm

http://youtu.be/Y4-_niAVsRM

Toate aceste tipuri de arme livrate de croați au fost observate și în avangarda subunităților SIIL care au atacat armata irakiană.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe