30 iulie 2014, 14:04

Cine este vinovat de problemele legate de gaz din Ucraina?

Cine este vinovat de problemele legate de gaz din Ucraina?

Autorităţile kievene trag semnalul de alarmă: darea în exploatare a conductei South Stream reduce la minimum veniturile ţării obţinute din tranzitul gazului rusesc şi devalorizează sistemul naţional de transport al gazului.

După cum a declarat Andrei Kobolev, preşedintele companiei ucrainene Naftogaz, a declarat pentru canalul de televiziune ICTV că volumul de gaz livrat din Rusia în Europa via Ucraina s-a redus deja de la 120 de miliarde de metri cubi pe an la 86 de miliarde de metri cubi. Cauza este darea în exploatare a gazoductului Nord Stream. Dacă va funcţiona şi South Stream, atunci Ucraina poate să uite de veniturile din tranzit. Potrivit estimărilor făcute de experţii de la Naftogaz şi precizate de Andrei Kobolev, conducta „va lua din tranzitul ucrainean în jur de 60 de miliarde de metri cubi de gaz”. Dacă se va reduce volumul gazului tranzit prin sistemul ucrainean, atunci costul activelor sale se va reduce „de două ori”, după spusele lui Andrei Kobolev. În momentul de faţă, partea ucraineană îl estimează la 25-35 de miliarde de dolari.

Cine este vinovat de situaţia dată? Reprezentanţii ucraineni preferă să tacă. Însă se ştie cine a obligat Rusia şi Europa să caute trasee alternative de tranzit. Cauza au fost două aşa-numite „războaie ale gazului” între Moscova şi Kiev, în anii 2005-2006 şi 2008-2009. Ele au fost provocate de faptul că Ucraina nu a vrut să respecte înţelegerile cu Rusia referitoare la preţul la gaz, ceea ce a dus la sustragerea gazului rusesc destinat Europei. Drept urmare, în ianuarie 2009, în urma acţiunilor Ucrainei, tranzitul gazului rusesc în Europa a fost sistat total. Acest lucru a făcut ca Germania să sprijine proiectul Nord Stream.

Nu se justifică nici calculele Kievului cu privire la livrările în regim revers din ţările UE. În iulie, ele s-au redus de două ori: europenii sunt îngrijoraţi de propria securitate energetică. Situaţia dată pune autorităţile ucrainene în faţa unei alegeri: ori să stabilească relaţii cu Rusia ca principal furnizor de gaz în Europa, ori să mizeze pe alte surse, între altele pe gazele de şist. Ucraina este împinsă activ de SUA să aleagă renunţarea la colaborarea cu Rusia, Washingtonul mizând pe consolidarea propriilor poziţii pe piaţa ucraineană, între altele în sfera gazelor de şist.

Pentru Ucraina este greu să conteze şi pe vecinii săi din Europa Centrală şi de Est. Agenţia Reuters citează declaraţia premierului maghiar, Viktor Orban, potrivit căreia, proiectul South Stream corespunde intereselor Budapestei şi nu are de gând să renunţe la el. O poziţie similară ocupă Serbia. Prim-ministrul acestei ţări, Alexandar Vucic, a declarat că proiectul rusesc este „un contract bun pentru Serbia”. El a menţionat că realizarea lui va aduce Belgradului 350 de milioane de euro.

Aşa că de problemele legate de gaz ale Ucrainei nu este vinovată „perfida” Rusiei, ci acele forţe antiruseşti care se străduiesc să facă din Kiev o jucărie în speculaţiilor lor geopolitice.

  •  
    şi distribuie pe