30 iulie 2014, 13:26

Sancţiunile nu vor îngenunchea Rusia

Sancţiunile nu vor îngenunchea Rusia

Demonstrându-şi solidaritatea cu SUA, Uniunea Europeană introduce noi sancţiuni împotriva Rusiei. Cât sunt de eficiente astfel de măsuri şi cum vor afecta ele Rusia şi Europa? La aceste întrebări a răspuns pentru Vocea Rusiei politologul Daria Mitina.

„Practica sancţiunilor, folosită activ de SUA şi ţările UE, atât moral cât şi economic este expirată, deoarece lumea este prea interconectată, toate economiile naţionale reprezintă o parte a economiei globale. Sancţiunile îi afectează întotdeauna nu doar pe cei împotriva cărora sunt destinate, ci şi pe cei care le introduc. După părerea mea, aplicarea de sancţiuni împotriva Rusiei este mai degrabă o măsură politică, îndeosebi dacă ţinem cont de faptul că o serie întreagă de state sunt sancţionate de mulţi ani şi nu li s-a întâmplat nimic. Rusia este atât de uriaşă, economia ei este atât de diversă, iar sistemul de legături economice cu Europa şi SUA este atât de dezvoltat încât sancţiunile nu vor provoca Rusiei daune economice importante”.

Daria Mitina a dat exemplu Iranul, care acum, în perioada de „încălzire” a relaţiilor cu Occidentul, după decenii de sancţiuni, s-a adresat instanţei de la Geneva cu plângeri împotriva unor companii occidentale. Instanţa a dat câştig de cauză Iranului.

Potrivit Dariei Mitina, sancţiunile sunt mai degrabă o metodă de presiune politică asupra preşedintelui Vladimir Putin şi a elitei politice din Rusia. Însă ele nu-şi vor atinge scopul dorit. Rusia nu va lua de dragul Occidentului asupra sa vina pentru ceva ce n-a făcut, inclusiv pentru avionul prăbuşit în Ucraina.

Vocea Rusiei: Nu credeţi că, introducând sancţiuni sub pretextul evenimentelor din Ucraina, Occidentul încearcă să scoată Rusia de pe pieţele internaţionale, unde are o poziţie importantă, de exemplu, de pe piaţa armamentului?

Daria Mitina: Fireşte, se încearcă îndepărtarea noastră de pe pieţe, nu doar de pe piaţa armamentului. În primul rând, de pe piaţa energetică. Discuţiile despre sancţiuni s-au intensificat în momentul în care unele ţări est-europene, cu care existau acorduri privind construirea South Stream, şi-au confirmat intenţia de a participa la proiect, deşi Occidentul a insistat să nu facă acest lucru. Da, aici este evidentă dorinţa de a ne scoate de pe pieţele mondiale pe noi şi indirect China, care deranjează tot mai mult SUA…

Vocea Rusiei: Cu alte cuvinte, şantajând Rusia cu sancţiuni, Occidentul nu-şi va atinge scopurile?

Daria Mitina: Fireşte, noi nu suntem nici Luxemburg, nici Libia, nici Coreea de Nord. Noi sunt o ţară mare. Este o altă problemă că Occidentul ştie să facă presiuni. Abilităţile de şantaj sunt foarte dezvoltate în Occident. Însă Rusia ştie cum să le facă faţă. Şi, după părerea mea, din cauza Ucraina nimeni nu va pune în pericol ordinea mondială.

  •  
    şi distribuie pe