7 august 2014, 16:36

Răspunsul Rusiei la sancțiunile Occidentului

Răspunsul Rusiei la sancțiunile Occidentului

Rusia a introdus propriile „sancțiuni prudente” împotriva Occidentului și Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens, iar Guvernul de la Moscova a pregătit o listă cu produsele agroalimentare interzise.

Producătorii ruși salută măsurile. De fapt, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au obligat Moscova să răspundă la presiunile nejustificate exercitate asupra Rusiei din cauza crizei din Ucraina.

Moscova a interzis importurile de fructe, legume, carne, produse lactate și materii prime din țările care au introdus anterior sancțiuni discriminatorii împotriva Rusiei. Au fost interzise timp de un an importurile de carne de vită, carne de porc, carne de pasăre, brânză, lapte, pește și mezeluri din țările Uniunii Europene, precum și din SUA, Australia, Canada, Norvegia și Japonia.

Contraatacul Rusiei va lovi în producătorii europeni și exportatorii de fructe și legume, mezeluri, brânză, unt și alte produse lactate. Conform datelor Comisiei Europene, peste 20% din exporturile europene de legume și aproape 30% din cele de fructe iau calea Rusiei. Și doar 2% revin importurilor de produse alimentare din Statele Unite ale Americii.

Consecințe dezastruoase ar putea avea restricțiile asupra importurilor de produse lactate și legume din Polonia, Letonia, Lituania și Estonia. Apropo, aceste țări au susținut cel mai activ apelurile SUA de a „pedepsi” Moscova pentru politica sa față de Ucraina.

Iar piața din Ucraina ar putea fi lovită de un colaps devastator, deoarece țara vecină exportă în Rusia 50-80% din producția sa de lapte și legume.

Rusia a îndurat prea mult loviturile politice mascate sub forma unori interdicții economice absolut ilegale, subliniază analistul politic Semion Bagdasarov.

„Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii a declarat „război economic” Rusiei. Noi nu am făcut altceva decât să elaborăm măsuri de ripostă. Acum Uniunea Europeană face referiri la normele Organizației Mondiale a Comerțului. Însă Rusia a declarat în repetate rânduri că sancțiunile UE împotriva Rusiei contravin normelor acestei organizații. E prea târziu pentru a face acum referire la normele OMC. Există o vorbă: înainte de a face ceva, gândește-te”.

Restricțiile impuse de Rusia au ridicat mult tonusul economic al vecinilor săi, țări care nu sunt vizate de sancțiunile Moscovei. De exemplu, Leonid Marinici, adjunct al ministrului belarus al Agriculturii, a declarat că Rusia este acum pentru Belarus un „klondike”. Minskul este dispus să înlocuiască importurile de produse alimentare din Polonia și statele baltice. Declarații asemănătoare au făcut și autoritățile din Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turcia, Egipt, Israel.

Experții ruși cred că Moscova este pregătită să răspundă la orice noi sancțiuni antiruse, în cazul în care vor mai fi introduse. Teoretic, acestea ar putea pot afecta importul de produse chimice, farmaceutice, de utilaje de construcții și de automobile.

  •  
    şi distribuie pe