14 august 2014, 16:43

Mirificele zăcăminte de gaze de şist din Ucraina, o momeală pentru Europa

Mirificele zăcăminte de gaze de şist din Ucraina, o momeală pentru Europa

Shell îşi face bagajele: la graniţa dintre regiunile Harkov şi Doneţk nu există gaze de şist. Verdictul este definitiv şi nu poate fi contestat.

Prospecţiunile geologice, efectuate pe o suprafaţă de 7886 de kilometri pătraţi, nu au dat rezultate şi lucrările legate de forajul de sonde de gaz au încetat. Compania anglo-olandeză Royal Dutch Shell a efectuat prospecţiuni în regiune din 2012 (adică în timpul lui Ianukovici) şi a estimat cu optimism perspectivele sale. Statele Unite au alimentat acest optimism, ulterior, indicând noi zăcăminte din vestul Ucrainei, în regiunile Lvov, Ivano-Frankovsk şi Ternopol. Printre altele, experţii americani consideră că „este posibil” ca în aceste regiuni să fie circa 7 trilioane de metri cubi de gaz de şist. Pentru a verifica această „probabilitate”, Shell va trebui să foreze sonde pe o suprafaţă de 6324 de kilometri pătraţi.

Suspendarea activităţii de explorare a gazelor de şist în sud-estul Ucrainei a urmat după o serie de evenimente de importanţă diferită. Evenimentele cheie au fost prăbuşirea avionului malaiezian Boeing 777 şi formarea unui „Maidan” nou, care a intrat într-un conflict de interese ale oligarhului Poroşenko şi oligarhului Kolomoiski.

Faptul că avionul malaiezian a fost doborât de militarii ucraineni este, practic, incontestabil, pentru că lovitura a fost aplicată cu o rachetă aer-aer. Însă finalul anchetei este destul de vag, pentru că scenariul s-a întors împotriva Kievului şi, prin urmare, împotriva Washingtonului: mulţi experţi şi jurnalişti şi-au pus întrebări în legătură cu circumstanţele accidentului.

În prezent, în Ucraina se formează un „Maidan” anti-european şi poziţiile lui vor fi mai puternice odată cu apropierea iernii, ceea ce răstoarnă scenariul pregătit de America.

Shell a început să-şi facă bagajele pentru că Washingtonul a recunoscut că scenariul planificat a suferit un eşec? Acest lucru nu este exclus. Însă Statele Unite nu s-au obişnuit să bată în retragere şi nu şi-au făcut niciodată griji în privinţa aşa numitelor „daune colaterale” (în cazul de faţă este vorba de Ucraina dezbinată şi istovită). De aceea, tentativa de a destabiliza Rusia din interior poate fi următorul pas. Europa continuă să meargă orbeşte după momeala americană.

  •  
    şi distribuie pe