8 septembrie 2014, 14:42

Primarul din Tokyo a dezvăluit un secret înfricoșător, dar care poate schimba lumea

Primarul din Tokyo a dezvăluit un secret înfricoșător, dar care poate schimba lumea

Primarul orașului Tokyo, Yoichi Masuzoe, a declarat jurnaliștilor, în timpul vizitei sale în Tomsk, oraș rusesc din Siberia, că Japonia a adoptat sancțiuni împotriva Rusiei sub presiunea Statelor Unite ale Americii.

Vrem să credem că oficialul nu își va pierde funcția din această cauză și că vorbele lui vor semăna în mințile japonezilor o sămânță de îndoială, și anume: cât de reală este imaginea asupra lumii pe care o prezintă mass-media japoneze și occidentale.

De altfel, să spui adevărul în Japonia democratică este, totuși, un risc.În 2009, după ce a devenit premier, Yukio Hatoyama a numit drept „neajuns” dependența politicii externe japoneze de Washington și a cerut reprarea acestui neajuns. În consecință, el a deținut funcția de premier mai puțin de un an de zile și a fost nevoit să-și dea demisia nu în ultimul rând din cauza intransigenței bruște a Statelor Unite în problema transferării bazei militare Futenma din Okinawa.

Japonezii nu sunt revoltați de faptul că Rusia a ocupat Crimeea? După cum a recunoscut domnul Masuzoe, „istoria acestei peninsule este necunoscută japonezilor, puțini oameni știu de ce Rusia manifestă un inters deosbit față de această problemă. Aș dori ca partea rusă să explice mai mult comunității internaționale poziția sa”.

Poziția este simplă: nu putem vorbi despre o ocupare a teritoriului care timp de câteva secole a aparținut Rusiei. Mai mult, în ultimii 23 de ani, locuitorii acestui teritoriu visau să ajungă din nou în componența Rusiei. Acest lucru s-a întâmplat. Prin voința poporului din Crimeea.

Japonezii sunt indignați că Rusia fie luptă de una singură împotriva Ucrainei, fie că furnizează arme forțelor de autoapărare din Donbass? Chiar și americanii recunosc că nu există nicio dovadă în acest sens. Împotriva armatei ucrainene și unităților de mercenari trimise, de fapt, de guvernul ilegal de la Kiev luptă populația din sud-estul țării care nu recunosc aceste autorități.

Da, ei sunt ajutați de voluntari din Rusia – foști medici, ingineri, foști antreprenori și muncitori. Da, printre ei sunt soldați profesioniști, inclusiv membri ai forțelor speciale. Însă și de partea de guvernului nazist din Ucraina luptă mercenari profesioniști din Statele Unite ale Americii, Polonia, Suedia.

Chiar și acum când Vladimir Putin a propus un plan realist pentru concilierea părților beligerante, plan care ar putea duce la încetarea războiului civil, Occidentul vorbește despre necesitatea impunerii unor noi sancțiuni Rusiei. 

Criza din Ucraina e doar un prext pentru Washington de a aplica o lovitură economică asupra Rusiei și Uniunii Europene, care au avut șanse bune de a-și uni spațiile economice de la Lisabona până la Vladivostok și să devină un rival puternic pentru SUA.

Pentru a ascunde acest adevăr, Rusia a fost acuzată de haosul sângeros instaurat în sud-estul Ucrainei după lovitura de stat ilegală din această țară.

S-ar putea ca în curând să aflăm cine sunt adevărații vinovați de producerea tragediei din Ucraina. O mare speranța în acest sens ne oferă și gestul curajos al primarului din Tokyo, Yoichi Masuzoe, devenit astfel primul oficial nipon care nu s-au temut să spună adevărul.

  •  
    şi distribuie pe