23 septembrie 2014, 16:30

Paradoxurile politicii americane în Orientul Mijlociu

Paradoxurile politicii americane în Orientul Mijlociu

Statele Unite au aplicat lovituri aeriene asupra poziţiilor combatanţilor Statului Islamic din Siria, ignorând Damascul oficial. Potrivit experţilor, inconsecvenţa şi miopia strategiei americane vor duce la eşecul întregii operaţiuni.

De semnalat faptul că SUA aplică lovituri pe teritoriul Siriei fără să ceară permisiunea conducerii acestei ţări. Acest lucru a fost criticat de Moscova. Într-o convorbire telefonică avută cu secretarul american de stat, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut SUA să respecte cu stricteţe Carta ONU şi normele de drept internaţional, de asemenea să respecte suveranitatea Siriei.

Potrivit unor analişti, americanii vor de fapt să distrugă regimul Bashar al-Assad şi se folosesc de ocazia apărută.

„Dacă analizăm cu atenţie ce se întâmplă, în afară de kurzi, singura care poate ţine piept Statului Islamic este tocmai armata siriană. Înarmarea opoziţiei siriene, pe care SUA o consideră moderată, şi aplicarea de lovituri asupra armatei ţării înseamnă consolidarea poziţiilor Statului Islamic”, menţionează politologul Vladimir Isaev.

În schimb Turcia, una dintre cele mai puternice ţări din regiune, pe teritoriul căreia intră mulţi refugiaţi din regiunile irakiene ocupate de islamişti, nu arde de dorinţă să sprijine Washingtonul.

„Cred că turcii înţeleg foarte bine că, dacă se amestecă acum, atunci vor fi prinşi într-un război dificil şi de lungă durată. În parte, acest lucru se datorează lipsei totale de claritate a planului american: de exemplu, preşedintele Obama spune că pe pământ nu va fi picior de soldat american, dar toţi înţeleg că nu va fi posibil să se atace doar din aer. Cine va lupta atunci pe pământ? În prezent, coaliţia este, în mare, slabă. Din ea fac parte doar SUA şi ţări din Golful Persic. Americanii instruiesc luptători în Arabia Saudită. Dar pe cine? Combatanţi şi islamişti ca cei împotriva cărora vor lupta”, consideră Jeremy Sault, profesor de istorie şi politică a Orientului Mijlociu la Universitatea Bilkent.

Analiştii sunt convinşi că loviturile din aer nu vor fi suficiente. Fără un ajutor terestru, operaţiunea este condamnată la eşec. Este puţin probabil că americanii vor putea să se folosească de rezultatele atacurilor aeriene. Însă de ele se poate folosi Assad, ale cărui trupe pot să-i învingă pe extremiştii slăbiţi în urma bombardamentelor. Reiese că tot ce face Washingtonul contribuie la consolidarea Damascului. Şi în asta constă principalul paradox al politicii externe americane în regiune.

  •  
    şi distribuie pe