23 septembrie 2014, 14:02

Reînzestrarea armatei ruse se face în ritm accelerat

Reînzestrarea armatei ruse se face în ritm accelerat

Până în anul 2020, Rusia îşi va reînnoi în totalitate armamentul forţelor strategice nucleare, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin, care coordonează complexul industriei militare a ţării.

Programul de reînzestrare a armatei, adoptat în cadrul reformei militare ruseşti, are loc într-un ritm accelerat. După cum a anunţat vicepremierul Dmitri Rogozin, până în 2020 Rusia va înnoi armamentul forţelor nucleare strategice nu în proporţie de 70%, cum se planificase anterior, ci în proporţie de 100%. În plus, se mizează nu atât pe cantitate, ci pe calitatea armelor, care să permită creşterea capacităţii de apărare a ţări pe fundalul reducerii personalului, a spus Rogozin.

„Avem o ţară uriaşă, cea mai mare din lume, iar populaţia este relativ mică – ca a Franţei şi Germaniei împreună luate. De aceea sarcina noastră este să creăm armament care să permită fiecărui soldat şi ofiţer să lupte pentru cinci”.

Statul a alocat pentru reînzestrarea armatei sume mari de bani. Doar în 2014, cheltuielile Ministerului Apărării sunt de 2,3 trilioane de ruble (60 miliarde de dolari). Din aceşti bani, fiecare a cincea rublă va fi alocată pentru reînnoirea scutului nuclear al Rusiei, consideră observatorul militar Viktor Litovkin.

„În prezent, în dotarea armatei intră noi submarine strategice din clasa Iuri Dolgoruki. În total vor fi 8 astfel de crucişătoare. Fiecare din ele vor fi dotate cu câte 16 rachete Bulava şi şase focoase nucleare. În total, la ora actuală, noi avem în dotare 423 de rachete strategice cu 1494 de focoase nucleare pe ele”.

Dar ele trebuie reînnoite. De exemplu, legendara rachetă balistică intercontinentală Voevoda (Satan, după clasificarea NATO) poate rămâne în dotarea armatei până în 2026. În aceeaşi situaţie se află şi rachetele Sotka (SS-19 Stiletto, după clasificarea occidentală). Primele, Rusia intenţionează să le înlocuiască cu rachetele Sarmat, care va depăşi Voevoda după caracteristicile sale. În locul Sotka vor fi folosite rachete RS-24 Iars. Până la sfârşitul acestui an, Iars vor intra în dotarea a trei divizii. Armamentul performant, inclusiv nuclear, va conferi armatei o capacitate ridicată de apărare, acesta fiind şi obiectivul principal al reformei militare a Rusiei.

  •  
    şi distribuie pe