1 octombrie 2014, 15:21

Angajaţii Parcului Naţional „Ţara leoparzilor” au reuşit să surprindă pe camerele de luat vederi patru pui de pisică de pădure din Extremul Orient împreună cu mama lor.

Acest animal este un prădător introdus în Cartea Roşie şi, potrivit specialiştilor, fotografiile surprinse în sălbăticie sunt o premieră. Pisica sălbatică din Extremul Orient este un leopard de mici dimensiuni: măsoară 70-90 de centimetri în lungime şi, la fel ca şi fratele său mai mare - leopardul de Amur, are pete pe blană. Iată de este numită şi „pisica leopard de Amur”.

Habitatul natural îl constituie bazinul fluviului Amur şi coasta Mării Japoniei. Numărul acestor animale este necunoscut, deoarece pisicile de pădure din Extremul Orient sunt extrem de precaute. Prin urmare, este dificil să surprinzi imagini cu aceste prădătoare, inclusiv pe teritoriul Parcului Naţional „Ţara leoparzilor”: majoritatea camerelor de supraveghere sunt îndreptate spre leoparzi şi tigri, deci sunt amplasate în zonele populate de feline de mari dimensiuni.

Oamenii de ştiinţă au avut noroc de această dată, a spus, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, Maria Okulova, angajată a Parcului Naţional „Ţara leoparzilor”.

„Este o subspecie de pisică sălbatică puţin studiată, deoarece acest animal stă mai mult ascuns, de regulă în locuri îndepărtate, de exemplu, în stufăriş, însă este foarte greu să-l vezi şi acolo. Mai mult, acest animal nu lasă urme pe zăpadă, deoarece cântăreşte doar 4-6 kilograme. Pisica de pădure din Extremul Orient a fost introdusă în Cartea Roșie a Ţinutul Primorie, la categoria prădătoarelor despre care există puţine informaţii”.

Imaginile surprinse de o cameră amplasată în apropiere de „cantina” animalelor, aflată chiar pe traseul turistic „Cărarea leoparzilor”, înfăţişează patru pui în vârstă de 3-4 luni împreună cu mama lor. Foarte curând ei se vor despărţi pentru a începe o viaţă de sine stătătoare.

Potrivit ecologiştilor, pisicile leopard de Amur mănâncă şoareci şi broaşte, dar pot prinde pradă şi mai mare - potârnichi sau iepuri.

Este pentru prima dată când a fost amplasată o cameră de supraveghere în apropiere de zona în care se hrănesc aceste animale, a spus Maria Okulova.

„Putem presupune că aceste feline nu se tem deloc de oameni. Desigur, dacă traseul turistic ar trece foarte aproape de „cantină”, puii şi mama lor s-ar fi ascuns”.

Angajaţii Parcului Naţional „Ţara leoprazilor” cred că e un semn foarte bun că felina a dat naştere la patru pisoiaşi, acesta fiind numărul maxim de pui pentru o pisică de pădure. De asemenea, angajaţii Parcului Naţional speră să reuşească să surprindă nou imagini cu aceste animale rare pentru a continua cercetările acestei specii.

  •  
    şi distribuie pe