12 octombrie 2014, 11:57

Tigrul de Amur Kuzia „a imigrat” în China

Tigrul de Amur Kuzia „a imigrat” în China

„Tigrul Kuzia a plecat în China” – o astfel de informaţie a primit din Extremul Orient Serviciul Rus de Ocrotire a Naturii. Specialiştii de la biroul de inspecţie „Tigru” l-au urmărit prin satelit pe „emigrant” şi speră că de acum vor avea grijă de el colegii chinezi.

Kuzia şi încă patru pui de tigru au fost găsiţi în taiga acum doi ani. Orfanii au fost trimişi la Centrul de Reabilitare a Tigrilor din Extremul Orient. Li s-au dat nume, iar în mai 2014 trei dintre ei, printre care şi Kuzia, au fost eliberaţi din captivitate de preşedintele Vladimir Putin, în timpul unei vizite efectuate în Extremul Orient. Cel mai „neastâmpărat” din cei cinci tigri s-a dovedit a fi Kuzia, căruia îi plac călătoriile, a declarat pentru Vocea Rusiei Viktor Serdiuk, şeful Serviciului de Presă al biroului de inspecţie „Tigru”.

„O dată la trei zile, oamenii de ştiinţă primesc semnal prin satelit şi stabilesc unde se află cei cinci tigri. Pe 3 octombrie, Kuzia a traversat înot râul cu o lăţime de aproximativ 800 de metri şi a intrat pe teritoriul chinez. A parcurs câţiva kilometri la început în amontele Amurului, apoi în aval, a început să studieze şi alte ape care se varsă în Amur. Acum se află deja pe teritoriul Chinei, la câţiva kilometri de graniţă”.

Exemplul lui Kuzia poate fi luat şi de alţi fraţi de-ai lui dungaţi. Ecologii au descoperit-o la frontiera ruso-chineză pe tigroaica Ilona. Deocamdată nu se ştie dacă Ilona se va hotărî să treacă şi ea frontiera după Kuzia.

După semnalele pe care le transmit emiţătoarele implantate tigrilor, angajaţii de la biroul de inspecţie reuşesc să stabilească cu uşurinţă unde se află protejaţii lor. Ei dau asigurări că „ruşii” sunt în regulă, iar colegii chinezi promit să aibă grijă de Kuzia şi de Ilona (dacă se hotărăşte şi ea să emigreze).

„Imediat ce am aflat informaţia despre Kuzia, am luat legătura cu Serviciul Rus de Ocrotire a Naturii. S-a decis ca această organizaţie să ia legătura cu serviciile ecologice chineze. Ei vor urmări ce fac Kuzia şi Ilona, ce comportament au şi vor preveni eventualele situaţii conflictuale”.

Tigrul de Amur este cea mai mare felină, trecută în Cartea Roşie. Vânarea lui este interzisă prin lege. În ţinuturile ruseşti Primorie şi Habarovsk trăiesc, potrivit datelor ultimului recensământ, în jur de 500 de astfel de tigri. În număr mic aceşti tigri trăiesc şi în nord-estul Chinei şi în Coreea de Nord. Pentru conservarea şi creşterea populaţiei de tigri de Amur, Rusia a adoptat o serie de legi care înăspresc pedepsele pentru uciderea şi traficul cu feline rare, inclusiv cu tigri de Amur. În iulie 2010, în Rusia a fost adoptată o strategie naţională de conservare a tigrului de Amur.

  •  
    şi distribuie pe