13 octombrie 2014, 15:26

Rusia îşi va dezvolta în continuare forţele armate

Rusia îşi va dezvolta în continuare forţele armate

Ţările din Vest vor trebui să se obişnuiască cu rolul de lider al Rusiei pe continentul european, confruntarea militară dintre NATO şi Rusia nevând nici un viitor.

Avertismentul a fost lansat, la începutul lunii octombrie, de Edward Lucas, editorul secţiunii internaţionale a pulbicaţiei The Economist, cunoscut pentru opiniile sale vehemente antiruse. Explicând de ce Rusia s-a dovedit a fi prea puternică pentru Vest în plan economic şi energetic, Edward Lucas nu s-a referit, însă, la aspectul militar aproape deloc. Păcat.

Situaţia din Ucraina, extinderea NATO spre graniţele Rusiei şi planurile privind desfăşurarea scutului american antirachetă în Europa obligă Moscova să răspundă la noile ameninţări de natură militară.

Rusia a testat cu succes o bombă cu vid la fel de puternică precum cea atomică. În acelaşi timp, acţiunea acestei arme nu poluează mediul înconjurător şi nu încalcă niciun tratat internaţional. Anterior, titlul de cea mai puternică armă non-nucleară era deţinut de modelul american Massive Ordnance Air Blast (MOAB), care degajează o unda de şoc distructivă, numită de junalişti „mama tuturor bombelor”. În replică, arma rusească a primit numele de „tatăl tuturor bombelor”. La fabricaţia armei a fost folosită nanotehnologia, fiind de patru ori mai puternică decât cea americană. Greutatea bombei este mai mică, în schimb aria de distrugere este de 20 ori mai mare decât a MOAB.

În paralel cu efectuarea testului noii super arme, Rusia a anunţat că intenţionează să devină din nou o mare putere maritimă. A fost adoptat un program privind menţinerea în stare de alertă a portavionului Amiral Kuzneţov, precum şi construcţia de noi portavioane pentru formarea unor grupuri în Nord şi Extremul Orient.

Rusia a început să construiască noi baze pentru nave şi submarine, inclusiv submarine nucleare din cadrul proiectului 955 clasa Borei. „S-a dovedit că ursul rusesc ştie să înoate”, titrează revista americană The National Interest în ultima sa ediţie. Cu o oarecare îngrijorare, autorul articolului îşi informează cititorii că cele mai noi submarine ruseşti din clasa Borei, „aflându-se în Marea Barenţ şi Marea Ohotsk, sunt capabile să lovească orice ţinte de pe teritoriul SUA continentale. Pe lângă submarinele din clasa Borei, care au permis în 2014 să fie menţinută paritatea nucleară cu Statele Unite ale Americii, uzinele ruseşti se pregătesc să lanseze submarine aproape invizibile şi silenţioase de tip Atlant”.

Racheta subacvatică Şkval-E, graţie învelişului gazos şi stratului special, poate atinge o viteză maximă de 100 de metri pe secundă, adică de trei ori mai mare decât cea a unei alte rachete sau torpile. Atât submarinele şi navele, cât şi torpilele sau bărcile de pescuit pot fi echipate cu astfel de rachete. Rusia a dezvoltat şi o rachetă balistică ce poate fi ascunsă în adancul mărilor şi oceanelor, capabilă să atace în orice moment navele inamice. Racheta se numeşte Skif şi pentru lansarea ei nu este nevoie de un submarin. Au fost create şi rachete de croazieră Moskit, capabile să zboare deasupra suprafeţei mării şi invizibile pentru mijloacele de apărare antirachetă ale inamicului. Rusia dispune şi de radare ce pot intercepta avioane americane care beneficiază de tehnologia stealth.

În ceea ce priveşte Arctica, Rusia a reluat construcţia de spărgătoare de gheaţă. La şantierul naval Baltiisk se construiesc  trei spărgătoare de gheaţă nucleare. În total, deplasamentul lor va depăşi 33 de milioane de tone. Navele vor putea sparge gheţari cu o grosime de aproape trei metri. Primul spărgător de gheaţă va fi gata până în anul 2017. Noile unităţi de luptă „arctice” ale flotei ruse urmează să combine funcţii militare şi civile, în special, să livreze încărcături, să realizeze sarcini de cercetare, să caute zăcăminte, să monitorizeze starea mediului înconjurător.

Rusia îşi consolidează poziţia şi în domeniul cosmosului. Armata a fost înzestrată cu baterii de rachete antiaeriene de tip S-400, capabile să lovească simultan până la 12 ţinte, inclusiv ţinte cu viteze hipersonice. Caracteristicile tactice şi tehnice ale bateriilor S-400 sunt superioare celor străine, în special americane şi franceze.

La sfârşitul lunii iunie a fost testată cu succes o rachetă din cadrul sistemului antiaerian S-500, rachetă ce intra în dotarea armatei în 2017. Capacităţile de luptă ale S-500 sunt superioare celor S-400 Triumf şi, mai ales, ale sistemelor americane THAAD. Bateriile S-500 pot distruge rachete tactice, rachete cu rază medie, precum şi să lovească ţinte apropiate din spaţiu. Iată, deci, răspunsul eficient la apropierea sistemului american de apărare antirachetă de graniţele Rusiei. 

  •  
    şi distribuie pe