15 octombrie 2014, 11:54

Polonia, Țările Baltice și Finlanda cuprinse de febra înarmării

Polonia, Țările Baltice și Finlanda cuprinse de febra înarmării

Polonia este în curs de achiziționare a 238 rachete de croazieră anti buncăr/anti silozuri de rachete, de tip AGM-158 JASSM și AGM-158 JASSM-ER pe care Pentagonul le va primi abia în 2017. Moscova intră în raza de acțiune a acestora.

Achiziția este parte a Programului de Modernizare Tehnică a armatei poloneze ( 2013-2022 ) care are la dispoziție un buget de 43 de miliarde USD. Se preconizează că rachetele AGM-158 JASSM ( Joint Air-to-Surface Standoff Missile ) vor contribui la ridicarea capacității de ripostă și descurajare a Rusiei. Capacitatea de descurajare include pe lîngă înarmarea avioanelor multirol poloneze și adaptarea, urmată de înzestrarea cu același tip de rachete de croazieră, a flotei de cinci submarine de atac poloneze.

Pentru mărirea razei de acțiune a aviației militare poloneze, guvernul de la Warșovia este în tratative și pentru achiziționarea a patru avioane-cisternă pentru alimentarea în aer de tip KC-46 ( o variantă rezultată prin modificarea avionului comercial B-767 ). Cu toate că primul avion KC-46 este așteptat să intre în înzestrarea armatei americane după anul 2016.

Prețul rachetei AGM-158 JASSM-ER este de 1.327.000 USD și Departamentul de Stat American a emis deja un acord de livrare a unui prim lot de 40 de rachete AGM-158A. Racheta JASSM cîntărește 1.021kg din care 450 kg reprezintă încărcătura de luptă, de tip penetrant, folosită la distrugerea buncărelor sau silozurilor de rachete.

© http://fmashiri.files.wordpress.com/2014/04/jassm-er.jpg?w=1200

Pînă în prezent, doar o escadrilă de bombardiere B-1B Lancer ale armatei americane a început înzestrarea cu acest tip de rachetă, alte unități ale aviației militare americane, urmînd să primească aceste rachete din 2017. Potrivit fabricantului Lockheed, racheta AGM-158 JASSM ar fi compatibilă pentru a fi acroșată pe bombardierele B-2A Spirit și B-52H Stratofortress dar și pe avioanele de vînătoare-bombardament F-15E Strike Eagle, F/A-18 Hornet și probabil pe F-35A-C Lightning II.

Pentru a folosi această rachetă, Polonia va trebui să facă o mică modernizare a microprocesoarelor MMC ( sistemul de management al misiunilor ) de pe cele 48 de aeronave F-16C / D Block 52 de care dispune. Distanța maximă de zbor a rachetei JASSM standard este de 370 km, versiunea JASSM-ER avînd o rază de acțiune de 1.000 Km. De menționat că distanța de la Bialystok ( oraș de la granița poloneză ) pînă la Moscova este de 978 km și că numai în 2014, armata rusă a fost înzestrată cu 230 de avioane și elicoptere noi.

AGM-158 JASSM este o rachetă subsonică, cu amprentă radar redusă, fiind propulsată de un motor turbofan. Ea are un sistem de ghidare combinat : inerțial-INS și GPS, pe timpul zborului pînă în raionul țintei și după imaginile în infraroșu (IIR), în faza selecției, recunoașterii țintei și lovirii ei.

Finlanda are graniță cu Rusia pe o lungime de 1.340 km și doar 23 % din populație ar fi de acord cu aderarea la NATO. Cu toate acestea, Finlanda este al doilea stat vecin cu Rusia, căruia SUA i-a oferit spre achiziționare rachete de croazieră AGM-158 JASSM. Contractul în valoare de 178,5 milioane de Euro, va permite înarmarea cu rachete de croazieră, în viitorii doi ani, a celor 62 de avioane F/A-18 Hornet ale Finlandei.

Odată cu Polonia și Estonia s-a lămurit că acele comandamente tactice fără trupe pe care NATO, la summitul din Țara Galilor, a anunțat că le va înființa în România, Polonia și Țările Baltice, sunt doar petarde propagandistice.

România, țara lui ”foaie verde”

Prin urmare, Estonia s-a grăbit să semneze și ea un contract în valoare de 55 milioane USD cu producătorii de arme americani Lockheed Martin și Raytheon pentru un prim lot de 120 lansatoare portabile și 350 de rachete antitanc FGM-148 Javelin. Sistemul cîntărește 22 de kg, racheta fiind auto ghidată în infraroșu, ca o rachetă AA portabilă. Distanța maximă de zbor a FGM-148 este de 2.500-4.700 m. Estonia este al doilea stat baltic după Lithuania care se înzestrează cu rachete antitanc FGM-148 Javelin.

Rachete antitanc Javelin urmează să înzestreze o nouă brigadă de infanterie, care este în curs de constituire în armata estoniană, la sugestia Pentagonului. Pentru dotarea noii brigăzi, Estonia va mai semna două contracte cu armata Olandei. Unul pentru a achiziționa la mîna a doua a unui batalion de 44 MLI-uri fabricate în Suedia și al doilea pentru un batalion de autotunuri PzH 2000 cal. 155 mm, aproape noi și foarte performante, fabricate în Germania.

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  •  
    şi distribuie pe